Gedrag menigten beter voorspelbaar

Met CROSS kun je simuleren hoe een menigte zich zal gedragen Kun je het gedrag van grote groepen mensen voorspellen ? Niet echt. Maar een nieuw computermodel biedt wel meer inzicht.

Grote groepen lijken soms onberekenbaar. Maar in een groep zijn mensen niet veel anders dan als individu, zegt Nanda Wijermans. Zij is deskundige op het gebied van kunstmatige intelligentie en ontwikkelde het CROSS-model. Dat biedt onderzoekers de theorie en een tool om inzicht te krijgen in het ontstaan van bepaalde gedragspatronen. Vandaag promoveert ze daarop aan de RU Groningen.

Experimenteren met grote vrijheid

Waarom begint het ene groepje mensen met dansen terwijl het andere agressief gedrag vertoont (denk aan de strandrellen in Hoek van Holland) ? Waarom kiezen mensen een bepaald gedrag en wat beïnvloedt hen daarbij ?

CROSS is een computermodel om onderzoek te doen naar gedrag in menigten. De simulatie maakt het mogelijk om gedetailleerde beschrijvingen te genereren. En te experimenteren met een vrijheid die in echte experimenten niet mogelijk is.

Individu als cognitief systeem

De simulaties kennen drie niveaus:

  1. een groepsniveau waarop gedragspatronen zichtbaar worden,
  2. het niveau van het individu, waarop gedrag wordt gegenereerd en
  3. het cognitieve niveau, waar gedrag wordt beïnvloed.

Met haar model combineert Wijermans de fysieke context van een situatie met de sociale omgeving. Voor een compleet plaatje is het belangrijk die verschillende elementen én hun onderlinge interactie te integreren. Waarbij individuen als volwaardig ‘cognitief systeem’ centraal staan.

Gedragingen rationeel kiezen

De simulatiewereld van haar model stelt Wijermans in staat als het ware ‘in’ de hoofden van mensen kijken. ‘Ik beschrijf de mens als een informatieverwerkend systeem. Wat komt er binnen en hoe wordt dit geïnterpreteerd gegeven de huidige staat en de kennis en ervaringen die een individu heeft’, legt ze uit.

In de tijd die hij of zij heeft om te beslissen, kiest een individu de meest geschikte gedraging. Uitgangspunten zijn de staat en beschikbaarheid van kennis. Deze benadering sluit goed aan bij moderne inzichten, waarbij individuen in menigten niet langer als irrationele wezens gezien worden.

Handig bij voorbereiden evenementen

Het model biedt houvast bij het nadenken en de eventuele voorbereiding op een complexe situatie, waar ontzettend veel mogelijke factoren een rol spelen. Wijermans: ‘Hierdoor kun je dus systematisch de juiste vragen stellen. Dit maakt het een goede tool om mee te sparren, omdat je je bewust wordt van de dynamica en complexiteit. Daarnaast leent een simulatie zich bij uitstek om kennis visueel over te brengen in plaats van via een boek of woord. Het CROSS-model kan dus ook gebruikt worden om les te geven over menigten.’

 

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s