Maïs beter bestand tegen verzilte bodem

Mais beter bestand tegen zoutMaïsplanten houden niet van zout. Maar de verzilting van de bodem neemt toe. Oplossing: maïsplanten ‘leren’ omgaan met een teveel aan zout.

Zoals de meeste landbouwgewassen is maïs vrij gevoelig voor hoge zoutconcentraties in de bodem. De oprukkende verzilting van het mondiale landbouwareaal staat een ongestoorde en betrouwbare voedselvoorziening in de weg.

Zouttolerante variëteiten ontwikkeld

Daarom zijn er variëteiten van maïs ontwikkeld die het goed doen op een bodem met veel zout. Onderzoekster Fatma Zaki Mostafa Ali onderzocht welke eigenschappen verantwoordelijk zijn voor de betere zouttolerantie in die experimentele soorten.

Twee variëteiten van op zouttolerantie veredelde maïs bleken inderdaad beter in staat om te groeien in aanwezigheid van zout. Ze mat de uitwisseling van ionen tussen wortel, individuele cellen en vacuoles en hun omgeving. (Vacuoles zijn met vloeistof gevulde blaasjes waarin cellen hun bouwstenen opslaan.). Ze gebruikte daarvoor een bijzonder gevoelige meetmethode (Microelectrode Ion Flux Estimation).

Planten ontwikkelen ‘zoutdefensie’

Zo slaagde ze erin de verschillende processen in kaart te brengen die bijdragen aan zouttolerantie. De zouttolerante variëteiten verschilden duidelijk van elkaar in hun strategie.

De ene soort bleek beter dan de conventionele zoutgevoelige variëteiten in staat te zijn zout buiten de wortel te houden (vermijding). De andere soort bleek een strategie te gebruiken die we kennen van zoutminnende planten.

Schimmel hulp in zouthuishouding

In deze variëteit werd zout niet buitengehouden, maar juist opgenomen en opgeslagen in de vacuole. In dit organel heeft het zout geen toxische effecten meer op de plant (overleving).

Daarna bestudeerde Mostafa Ali de effecten van de associatie van de wortel met een mycorrhizavormende schimmel. Deze schimmel blijkt het nadelige effect van zout in de bodem in hoge mate tegen te kunnen gaan.

Opties voor efficiëntere maïsteelt

Ze opent met haar studie al met al diverse opties voor betere teelt van maïs op bodems die door zout zijn aangetast. Aanstaande vrijdag promoveert ze op haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Fatma Zaki Mostafa Ali studeerde plantkunde in haar vaderland, Egypte. Haar promotieonderzoek deed ze bij de vakgroep Plantenecofysiologie van het Centre of Ecological and Evolutionary studies (CEES). Het onderzoek werd gefinancierd door het Egyptische ministerie van hoger onderwijs.

 
 

 

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s