Snel internet kan leegloop platteland voorkomen

Glasvezel remt leegloop platteland afGeef het Nederlandse platteland zo vlug mogelijk snel internet. Anders trekken de bewoners en bedrijven weg.

Dat stelt dr. Dirk Strijker, hoogleraar Plattelandsontwikkeling aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voor plattelandsbewoners is het geen vanzelfsprekendheid om te skypen met een nichtje in Nieuw-Zeeland en even de vakantiefoto’s op Facebook te zetten. Of online de snelle ontwikkeling van de melkprijzen bij te houden. In veel huishoudens in het buitengebied is het internet traag.

Glasvezel hoort tot basisvoorzieningen

Elf jaar geleden schreef Strijker aan de toenmalige VROM-raad wat de beste investering in de toekomst van het platteland zou zijn: een glasvezelkabel tot elke deur. ‘We telden toen dat 75.000 adressen op het platteland in noord-Nederland het moesten stellen zonder snel internet’, memoreert hij. ‘En intussen is er bij mijn weten niets gebeurd’.

Dus probeert hij nu opnieuw breedband voor het buitengebied op de agenda te krijgen. ‘We moeten niet lang meer wachten. Je kunt op je klompen aanvoelen dat bedrijven en bewoners anders zullen wegtrekken van het platteland’, zegt de hoogleraar. ‘Voor veel mensen is een snelle internetverbinding een basisvoorziening geworden. Net als water, elektriciteit en een verharde weg. Gezinnen met opgroeiende kinderen of mensen die soms thuis werken, willen gewoon snel internet’.

Bedrijven vestigen zich elders

Ook kleine bedrijven in de dunbevolkte gebieden zien hun internetcapaciteit als een belangrijk punt van zorg, merkte één van Strijkers masterstudenten bij een rondgang in Noord-Nederland. ‘De kans bestaat dat die kleine consultancybureaus of architecten, die we graag op het platteland hebben, zich dan maar ergens anders vestigen’.

De kans dat kabelmaatschappijen de benodigde kabels leggen, is klein. Voor hen is het aansluiten van de dunbevolkte gebieden onrendabel, omdat het leggen van de glasvezels duur is. Strijker schat de kosten op een krappe half miljard euro.

Voor politici is het geen item

Ook particulieren zullen niet snel breedbandkabels aanleggen. ‘Er zijn wel initiatieven geweest om met een heel dorp een kabel te financieren. Maar in die gebieden hebben mensen vaak al schotels aangeschaft om televisie te kijken. Zij die minder behoefte hebben aan een goede internetcapaciteit, willen dus niet meebetalen aan de glasvezelkabel’.

Ook politici staan niet te springen, weet de hoogleraar. ‘Je laat als politicus liever een zichtbaar gebouw na dan een paar heel dure kabels onder de grond. Dat geldt in onze provincie bijvoorbeeld voor het Groninger Forum’, verklaart hij. ‘Bovendien is het een probleem dat de technologische ontwikkeling op dit gebied heel snel gaat, maar ook onvoorspelbaar is’.

‘Nu ingrijpen = leegloop voorkomen’

Hij denkt dat men tien jaar geleden niet met de graafmachines klaar stond om kabelgoten te graven, omdat men dacht dat er op korte termijn wel een draadloze oplossing zou zijn. ‘Die oplossing is er nog niet. En ik vind dat we niet langer moeten wachten. Willen we voorkomen dat het platteland leegloopt, dan moeten die glasvezels er nu komen. Dan moeten Den Haag en de provincies maar zorgen dat ze het geld bij elkaar krijgen’.

Ik denk dat een goede internetinfrastructuur inderdaad helpt om de leegloop van rurale gebieden wat af te remmen. Zeker voor bedrijven is een adequate verbinding vandaag de dag essentieel. Ik weet waarover ik praat. Ook in onze regio kampen we met een bedaagde en regelmatig haperende internettoegang.

Provider snapt het ook niet

En met een provider die er anno 2011 naar streeft (!) om e-mails binnen twee werkdagen (!!) te beantwoorden, terwijl de telefonische helpdesk veelvuldig in gesprek is. Bovendien heeft die helpdesk lang niet altijd een oplossing voor problemen. Uw draadloze router werkt niet lekker samen met ons netwerk ? Tja, lastig. Hang uw computer maar weer aan een draadje.

En sinds enige tijd is het ’s avonds en soms ook overdag onmogelijk om mails van en naar Hotmail- en G-mailaccounts te sturen. Reactie van de provider: we kunnen u niet helpen omdat we te weinig van G-mail afweten. Nou vraag ik je ! Het is dat het hier niet onaardig wonen is, maar anders…😉

Lees ook:

 

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s