‘Herzie fiscale regels maatschappelijke ondernemingen’

Stevens: fiscale wetgeving moet worden aangepasPas de fiscale wetgeving voor maatschappelijke ondernemingen als ziekenhuizen, woningbouwcorporaties en onderwijsinstellingen snel aan.

Dat bepleit hoogleraar Stan Stevens morgen in zijn oratie aan de Universiteit van Tilburg. Een actueel onderwerp, aangezien staatssecretaris Weekers (financiën) onlangs heeft aangekondigd de belastingplicht voor overheidsbedrijven en de zorgvrijstellingen onder de loep te nemen.

Speerpunt voor de zorg

Volgens Stevens past de huidige wetgeving niet meer in een tijd waarin organisaties zonder winstoogmerk

  • gedwongen worden te concurreren op commerciële markten en
  • op zoek moeten gaan naar alternatieve financiering.

Vooral voor de zorg is de aanpassing van fiscale wetgeving voor maatschappelijke ondernemingen een speerpunt. Om de zorg in de toekomst betaalbaar te houden, wordt gekeken naar alternatieve (private) financieringsmogelijkheden. Deze vallen of staan echter bij de mogelijkheid om winst uit te keren. Dit komt volgens Stevens niet van de grond zonder de nodige fiscale aanpassingen.

Wetgever moet kiezen

Zorgorganisaties die winstbewijzen uitgeven, worden namelijk belastingplichtig. Niet alleen de winst die toekomt aan de private investeerders wordt dan belast met 25 procent vennootschapsbelasting. Datzelfde lot treft de winst gereserveerd voor het maatschappelijke doel. Daarmee zijn winstbewijzen fiscaal een onaantrekkelijk financieringsinstrument.

Wil de wetgever winstuitdeling mogelijk maken, dan zal hij moeten kiezen voor het belastingplichtig maken van zorgorganisaties. Of voor een systeem waarbij alleen de winst die toekomt aan private investeerders in de heffing wordt betrokken. De winst die gereserveerd wordt voor het maatschappelijke doel zou fiscaal vrijgesteld kunnen worden.

Reserve maatschappelijk gebonden vermogen

Andere aanbevelingen van Stevens:

  • neem voor maatschappelijke ondernemingen een reserve maatschappelijk gebonden vermogen op in de wet. In deze reserve is het mogelijk om – binnen bepaalde grenzen – onbelast winst te reserveren voor maatschappelijke doelen. Deze grenzen moeten afhankelijk zijn van het vermogen dat een maatschappelijke onderneming nodig heeft. Dit met het oog op de gelopen risico’s en geplande investeringen.
  • neem maatschappelijke ondernemingen op in een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting om zo knelpunten op te lossen.
  • leg concreet in de wet vast welke soort activiteiten van maatschappelijke ondernemingen recht geven op een fiscale faciliteit en welke niet. De huidige algemene verwijzing naar ‘instellingen waarbij een algemeen maatschappelijke belang op de voorgrond staat’ leidt tot rechtsonzekerheid en procedures bij de rechter.

Fiscale aspecten van maatschappelijke ondernemingen

Prof. dr. Stan Stevens (40) is per 1 april 2010 benoemd tot bijzonder hoogleraar Fiscale Aspecten van Maatschappelijke Ondernemingen bij het Centrum voor het Bestuur van de Maatschappelijke Onderneming (CBMO). Dat is een onderdeel van TiasNimbas Business School en de Universiteit van Tilburg.

Stevens studeerde fiscale economie aan de Universiteit van Tilburg en promoveerde in 2003 aan die universiteit. De afgelopen vijf jaar was hij werkzaam als docent belastingrecht aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Tevens is hij partner binnen de belastingpraktijk van PricewaterhouseCoopers.

 
 
 

 

 

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s