Smartphone doelwit van cybercriminelen

Smartphones behoeven dringend beveiligingMobiel internet en m-commerce groeien als kool. Cybercriminelen volgen de ontwikkelingen op de voet… Hoe houden we ze buiten de digitale deur ?

Het is pas drie jaar geleden dat Apple zijn iPhone lanceerde. En nu is de markt voor smartphones al een stuk groter dan die voor computers. Wereldwijd werden er volgens onderzoeksbureau IDC alleen in het laatste kwartaal van 2010 al 101 miljoen verkocht.

‘Mobiel’ groeit spectaculair

Met die smartphones doen we allerlei leuke dingen. Zoals shoppen op het internet (m-commerce), e-mailen en contacten onderhouden via de sociale media. En we gaan (dus) massaal aan de apps. Mondiaal zullen we dit jaar volgens marktonderzoeker Gartner bijna 18 miljard van die toepassingen op onze smartphones installeren. Dat is goed voor een omzet van ruim $ 15 miljard. En het eind is nog niet in zicht. In 2015 gaan er jaarlijks zo’n 185 miljard applicaties over de digitale toonbank.

Detailhandel stort zich op mobiel en…

Google voorspelde onlangs dat in dat jaar 75 % van alle aankopen en 50 % van de transacties via mobiel internet wordt afgehandeld. In de VS stort de detailhandel zich dan ook op mobiele websites en apps. Dit jaar investeert 50 % van de retailers in mobiele websites (2010: 18 %) en 44 % gaat voor apps (2010: 15 %) (Bron: Forrester Research).

Verstandig, want de ‘gewone’ detailhandel zit in het slop. Zo komt de omzetstijging van de Nederlandse detailhandel dit jaar uit op een magere 1,1 % (bron: ING). Steeds meer winkels sluiten hun deuren. Maar webwinkels realiseerden in 2010 een omzetstijging van 25 % ! (Zie mijn recente artikel over webwinkels.)

…cybercriminelen storten zich op smartphone

Kortom, er ontwikkelen zich fantastische groeiperspectieven rond mobiel internet. En dat vinden cybercriminelen natuurlijk erg interessant. Deskundigen verwachten dat ze hun aandacht in elk geval deels zullen verleggen naar de mobiele markt. En snel ook. Dat voorspelt niet veel goeds.

Nu weten consumenten dat een smartphone ‘gewoon’ een kleine computer is waarmee je ook nog kunt bellen. Ze zijn dus wel wat voorzichtiger en zetten niet zomaar elke app op hun phone. Maar aan serieuze bescherming tegen computercriminaliteit wordt nog weinig gedaan.

Roep om beveiliging steeds luider

Alleen de providers komen geleidelijkaan in actie. Niet alleen ten gunste van hun klanten maar vooral ook om hun kwetsbare netwerken te beveiligen. Er gaan gelukkig steeds meer stemmen op om ook de smartphones beter te beveiligen. Maar het zal nog wel even duren voor het zover is.

Tot die tijd doe ik het nog maar even zonder smartphone. Ik heb een heel simpel telefoontje, waarmee je eigenlijk alleen kunt bellen en sms’jes versturen. Dat vind ik al ‘gevaarlijk’ genoeg. Want die telefoontjes zijn heel eenvoudig af te luisteren. En wat ik te zeggen heb, gaat derden niets aan.

Renske Cramer

Lees ook:

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s