Nieuwe rechtsvorm voor kleine onderneming en ZZP

Mr.drs. Iris Wuisman pleit voor nieuwe vennootschapEr moet een personenvennootschap met beperkte aansprakelijkheid komen. Die sluit beter aan op de behoeften van het mkb.

Dat stelt mr. drs. Iris Wuisman in haar proefschrift ‘Een Nederlandse personenvennootschap met beperkte aansprakelijkheid: wenselijk?’ Volgende week donderdag verdedigt zij haar proefschrift aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam.

Huidige vennootschapsrecht geen oplossing

De modernisering van het Nederlandse vennootschapsrecht houdt de gemoederen al geruime tijd bezig. Het juridische systeem van een land is immers een belangrijke concurrentiefactor geworden. Dankzij een aantrekkelijker vennootschapsrecht raakt Nederland niet achterop in de internationale jurisdictionele competitie.

Met de flexibilisering van het BV-recht en het aanpassen van het personenvennootschapsrecht denkt de regering voldoende tegemoet te komen aan de behoeften van ondernemingen. Maar uit de praktijk en de rechtswetenschap klinkt de roep om een nieuwe rechtsvorm. Die nieuwe rechtsvorm moet beter zijn afgestemd op de positie van de kleine ondernemer en de samenwerkende professionele en zakelijke dienstverlener.

Aansprakelijkheid soms te groot

Bij die bedrijven staat het persoonlijke van de samenwerking en de persoon van de ondernemer centraal. Niet het kapitaal. Bij dat persoonlijke karakter hoort ook de vrijheid om de vennootschap op een passende wijze in te richten.

Die vrijheid gaat in het huidige vennootschapsrecht echter gepaard met een onbeperkte aansprakelijkheid. Maar ook ondernemers die op persoonlijke basis samenwerken, hebben te maken met de schaalvergroting en complexiteit van de samenleving. Hun organisaties zijn gegroeid en het risico van (te) grote persoonlijke aansprakelijkheid is sterk toegenomen.

VS en VK geven goede voorbeeld

De traditionele juridische samenwerkingsvormen en de in behandeling zijnde wetsvoorstellen geven geen goed antwoord op de behoefte aan beperking van die aansprakelijkheid.

In de VS en het Verenigd Koninkrijk heeft e.e.a. geleid tot het introduceren van

  • een Limited Liability Company (LLC) en
  • de Limited Liability Partnership (LLP).

Dat zijn samenwerkingsvormen die beperkte aansprakelijkheid bieden. Voor kleine ondernemingen werken die veel beter.

Kerstboom praktijk-bv’s geen oplossing

Een vergelijkbare rechtsvorm hebben we in Nederland niet. Om toch een beperkte aansprakelijkheid te bereiken, kiezen ondernemers de BV of zelfs de NV. Of ze tuigen een kerstboom van praktijk-bv’s op. Geen goede oplossing, vindt Wuisman. De kapitaalvennootschapsvorm past gewoon niet bij ondernemen op basis van persoonlijke samenwerking of persoonlijke dienstverlening.

Daarom pleit ze voor een nieuwe rechtsvorm: de openbare vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (OVBA). Die moet in lijn zijn met de LLP. Daarvoor en voor de inpassing in het Nederlandse vennootschapsrecht draagt ze een groot aantal rechtstheoretische en fiscale argumenten aan. Hopelijk vallen die zaadjes bij onze overheid in vruchtbare grond.

Renske Cramer

Lees ook:

Meerderheid zzp’ers wil eigen rechtsvorm 

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s