Beleggen in moderne kunst lucratief

Moderne kunst blijkt een prima belegging !Wie het afgelopen decennium in moderne kunst heeft belegd, behaalde een gemiddeld rendement van 35 à 40 %. Beleggers in aandelen hadden het nakijken…

Want de waarde van hun stukken daalde in die tijd met gemiddeld 20 %. Dat blijkt uit een onderzoek van de economen Ernst Bos en Aris Gaaf van Wageningen Universiteit. Ze publiceerden hun bevindingen in het jongste nummer van Economisch Statistische Berichten (ESB).

‘Linkse hobby’ levert geld op

Zo’n ‘linkse hobby’ kan dus behoorlijk lucratief zijn ! Bovendien biedt kunst esthetisch genot. En kan De Kunst wel een financieel steuntje in de rug gebruiken. De geplande bezuinigingen van € 200 miljoen komen in de sector keihard aan.

Bent u niet zo thuis in (moderne) kunst ? Er zijn genoeg internetsites, boeken en bladen die u snel kunnen bijpraten. Het cursussen- en lezingencircuit biedt eveneens interessante mogelijkheden. Bezoeken aan musea, galeries, veilingen en kunstbeurzen zijn natuurlijk ook heel leerzaam.

Veel kunstbeurzen op komst

Wat de beurzen betreft: de komende maanden kunt u in Nederland en België maar liefst 4 interessante kunstbeurzen bezoeken:

Net over de grens kunt u in Keulen nog terecht voor de Art Cologne (13 t/m 17 april). Let ook op de berichtgeving over de toonaangevende Armory Show (New York, 3 t/m 6 maart) !

Tips voor kopers van moderne kunst

Hoe vergroot u volgens de onderzoekers de kans op een aankoop met een aantrekkelijk rendement ?

  • koop naoorlogse en hedendaagse kunst;
  • koop werken van een kunstenaar die nog actief is en
  • koop uw kunst tijdens een veiling, niet in een galerie.

Want de kans dat u kunst van een veiling met winst kunt doorverkopen, is 2,5 keer groter.

Rendementen uit het verleden….

Toch blijft het oppassen. De kunstmarkt is niet erg transparant, stellen de economen vast. Er zijn heel veel verschillende vormen van kunst. De ontwikkelingen gaan bovendien snel. En er wordt in ons land niet zo veel in kunst gehandeld.

De prijzen van kunst kunnen flink schommelen. Wat vandaag ‘in’ en dus duur is, kan morgen opeens veel minder waard zijn. Bepalend voor de prijsontwikkelingen zijn de verkopen op de veilingen. Die transacties zijn het meest transparant.

Mogelijkheden met een klein budget

Kunt u niet zoveel investeren ? Kijk dan eens rond bij nog niet zo bekende kunstenaars. Plaatselijke kunstevenementen, open-atelierroutes en internet bieden aanknopingspunten genoeg. Op internet vindt u ook galeries die betaalbare kunst van minder bekende kunstenaars aanbieden. De betere woonwinkels bieden eveneens steeds vaker echte kunst aan.

Voor minder dan € 1.000 kunt u vaak al iets leuks kopen. Natuurlijk is de kans dan kleiner dat u een stuk koopt, dat lekker in waarde stijgt. Maar onmogelijk is het niet ! En: een Echt Kunstwerk boven de bank staat toch veel beter dan zo’n goedkope reproductie uit de woonsupermarkt ?!

Lees ook: ‘Toplaag koopt kunst, heeft geen last van crisis’

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s