Kostenbesparing outsourcing valt tegen

Complexe kapitaalgoederen kun je beter in Nederland producerenMaakt uw bedrijf complexe kapitaalgoederen? Dan kunt u de productie maar beter niet uitbesteden aan bedrijven in het Verre Oosten.

Want de kostenvoordelen zijn vaak gering. Bovendien is het handig als onderzoek & ontwikkeling en productie op dezelfde locatie plaatsvinden. Het belang daarvan wordt helaas nogal eens onderschat.

Inkoopvoordeel valt tegen

Een en ander blijkt uit het afstudeeronderzoek van Gaston Vaessen. Hij studeert vandaag als eerste af in een gezamenlijk masterprogramma van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Tilburg University.

Uitbestedende bedrijven moeten hun logistieke keten zo ontwerpen dat ze beter kunnen omgaan met onzekerheid, meent Vaessen. En regionale leveranciers moeten zorgen voor concurrerender prijzen voor ogenschijnlijk eenvoudige componenten. Het beoogde inkoopvoordeel blijkt namelijk maar op 20% van de materiaalwaarde van toepassing te zijn.

Reductie variabele kosten fors minder

De loonkosten van het uitbestedende bedrijf nemen sterk af. Maar ze maken maar een beperkt deel uit van de kostprijs. Ook nemen de logistieke kosten voor de eindproducten toe als de afzetmarkt zich voornamelijk in Europa bevindt.

Vaessen maakte in zijn onderzoek gebruik van optietechnieken, bekend uit financiële markten. Daarmee kreeg hij meer inzicht krijgen in de waarde van flexibiliteit in logistieke ketens.

Markt wil financieel geschoolde logistici

Het gezamenlijke programma van de universiteiten wil ingenieurs opleiden die vanuit een financieel oogpunt logistieke processen kunnen herinrichten. De markt heeft veel behoefte aan logistieke professionals met een goede financiële kennis.

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s