Effectief communiceren ? Vermijd stiltes !

Stiltes zijn gevaarlijk tijdens een gesprek !Want zelfs een korte stilte in een gesprek roept al negatieve emoties en gevoelens van afwijzing op.

Een soepel lopend gesprek roept daarentegen juist positieve gevoelens op. Het geeft mensen het idee ‘dat ze erbij horen’ en dat anderen het met hen eens zijn.

Experimenteren met stilte

Dat blijkt uit onderzoek van de Groningse sociaalpsychologen Namkje Koudenburg, Tom Postmes en Ernestine Gordijn. Ze schreven er deze week over in het vaktijdschrift Journal of Experimental Social Psychology.

Met behulp van twee experimenten onderzochten ze het effect van stilte op sociale behoeftes. In het eerste onderzoek lazen 102 studenten een scenario. De helft kreeg een scenario waarin de ik-persoon een licht controversiële opmerking maakt. Daarna valt een stilte. De anderen kregen hetzelfde scenario, maar dan zonder stilte.

Resultaten stilte veelzeggend

Proefpersonen die zich hadden ingeleefd in de situatie waarin een korte stilte viel, voelden zich

  • angstiger
  • meer afgewezen
  • minder zelfverzekerd en
  • minder erbij horen

dan proefpersonen die het scenario zonder stilte lazen.

Gespreksflow even belangrijk als inhoud

Proefpersonen die een scenario lazen waarin geen stilte viel, hadden het gevoel dat anderen het met hen eens waren. Zij voelden zich meer gesterkt in hun meningen dan wanneer er wel een stilte viel.

En dat terwijl er geen verschil was tussen wat er in beide scenario’s gezegd werd. Dit wijst erop dat niet alleen de inhoud, maar ook de soepelheid van het gesprek bepaalt of anderen het met ons eens zijn.

Ook onbewust beleefde stilte…

In het tweede experiment zagen proefpersonen een video waarin drie personen een gesprek voerden. Het duurde 6 minuten en er waren twee versies. Bij de eerste versie liep het gesprek soepel door.

Maar bij de andere werd het gesprek onderbroken door een korte stilte van 4 seconden. Verder waren de gesprekken identiek. De kijkers waren zich tijdens het bekijken van de tweede versie niet bewust van de korte stilte

…hakt er toch behoorlijk in

Niettemin werden ze er sterk door beïnvloed. Proefpersonen die de video met stilte zagen, rapporteerden minder zelfvertrouwen en gevoelens van afwijzing en uitsluiting.

De resultaten ondersteunen het idee dat de mens bijzonder gevoelig is voor signalen van afwijzing. Dat komt mogelijk door het evolutionair belang van groepsprocessen voor de overlevingskansen van het individu.

Trek het gesprek snel weer vlot !

Kortom: zorg ervoor dat u te allen tijde aan de praat blijft met uw gesprekspartner. Maak voor belangrijke besprekingen altijd een lijstje met ‘nood-onderwerpen’, waaruit u kunt putten als het gesprek dreigt te stokken.

Ik heb ervaren dat vooral vragen het dan goed doen. Zeker als ze betrekking hebben op De Zaak en/of De Branche van je gesprekspartner. Luister vervolgens goed naar zijn antwoord. Daarin vindt u vrijwel zeker weer aanknopingspunten voor een soepel vervolg van het gesprek.

Renske Cramer

pb13

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s