Atmosfeer verwerkt deel gif Chemie-Pack

Atmosfeer ontdoet zichzelf van onze gifstoffenChemie-Pack in Moerdijk werkte met een brede variëteit aan chemische stoffen. Toch bevatte de lucht bij de brand kennelijk geen gevaarlijke concentraties giftige stoffen. Hoe kan dat ?

Dat heeft te maken met het zelfreinigend vermogen van de atmosfeer. Die kan zichzelf namelijk veel beter ontdoen van verontreinigende gassen dan werd gedacht.

Beter begrip atmosferische chemie

Dat laatste constateert een internationale groep onderzoekers, onder wie prof. Maarten Krol van Wageningen University, in het blad Science. Op grond van hun onderzoek is een beter begrip ontstaan van de atmosferische chemie.

Hoofdrolspeler daarin is het hydroxylradicaal (OH). Dat is een instabiel molecuul dat betrokken is bij de vorming en afbraak van ozon. Het reageert met gasvormige, verontreinigende stoffen zoals koolmonoxide, zwaveldioxide en het sterke broeikasgas methaan.

Concentratie varieert met paar procenten

De gemiddelde concentratie van hydroxyl varieert over de jaren maar in geringe mate, hooguit een paar procent. En niet met 25 procent of meer, zoals eerder wel werd gesuggereerd. Dat blijkt uit metingen over de afgelopen tien jaar.

Het vermogen van de atmosfeer om verontreinigingen te verwijderen is in het algemeen dus goed gebufferd. Het is voor het eerst dat deze fundamentele eigenschap in de atmosferische chemie is vastgesteld.

Hydroxyl moeilijk te meten

Hydroxyl bestaat uit een waterstof- en een zuurstofatoom. Omdat hydroxyl snel wordt gevormd en afgebroken, is de atmosferische concentratie moeilijk te meten. Bij daglicht bestaat het hydroxylradicaal slechts een seconde.

Zodra het molecuul is gevormd, vindt het vrijwel onmiddellijk iets waarmee het reageert. Om de concentraties van het hydroxylradicaal te bepalen, keken de onderzoekers dan ook naar concentraties van langlevende verbindingen van stoffen die met het molecuul reageren.

Heftige variaties onzekere factor

In eerste instantie onderzochten de onderzoekers de concentraties methylchloroform, een industrieel geproduceerd oplosmiddel. Deze stof reageert met hydroxyl. Ze combineerden de geschatte uitstoot van methylchloroform met concentratiemetingen in de atmosfeer.

Op die manier konden de onderzoekers de hydroxylconcentratie en de variatie over de jaren in de atmosfeer bepalen. Die techniek liet evenwel in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw heftige variaties zien in de hydroxylconcentraties.

Verminderde uitstoot helpt

Dat leidde tot de vraag of de gebruikte techniek wel correct was of dat er werkelijk sprake was van grote fluctuaties. Het laatste zou betekenen dat het zelfreinigend vermogen van de atmosfeer erg gevoelig is voor menselijke of natuurlijke verstoringen.

Maar op grond van het Montreal-protocol is halverwege de jaren ’90 de productie van methylchloroform, dat de ozonlaag aantast, drastisch verminderd. Daardoor is sinds 1998 de uitstoot van deze stof geen verstorende factor meer.

Toekomst beter te voorspellen

Daardoor kunnen de hydroxylconcentraties nauwkeuriger worden bepaald. Zo kon worden vastgesteld dat grote wereldwijde fluctuaties in de hydroxylconcentratie onwaarschijnlijk zijn. Dat maakt het voorspellen van de toekomstige samenstelling van de atmosfeer betrouwbaarder.

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s