Toch sprankje hoop na klimaattop ?

Klimaattop toch eens over CO2-reductieDe klimaattop in Cancún is afgelopen. Het resultaat valt me niet eens tegen. Maar zijn de doelstellingen wel haalbaar ?

In een recente bijdrage sloot ik me aan bij de klimaat(top)-somberaars. Niet zonder reden: de uitstoot van het broeikasgas CO2 stijgt ook dit jaar. En dat ondanks de mondiale crisis… Als straks de wereldeconomie weer op stoom komt, wordt dat alleen maar meer. Deskundigen vreesden dat vooral de westerse landen zich niet zouden vastleggen op CO2-reductie. Hun eerste zorg is nu het herstel van de economische groei, niet het milieu. Maar dat viel gelukkig mee.

Toch akkoord over CO2-reductie

De 193 landen hebben het volgende bereikt:

  • ze laten de aarde met hooguit 2 graden opwarmen;
  • ze reduceren hun gezamenlijke CO2-uitstoot voor 2020 met 25 tot 40 % en
  • er komt een klimaatfonds ter grootte van € 75 miljard. Dat geld is voor ontwikkelingslanden die zich moeten aanpassen aan de klimaatveranderingen.

Verder is er vooruitgang geboekt op deelonderwerpen. Zoals het beschermen van tropische bossen en de overdracht van klimaattechnologie.

Zijn de doelstellingen haalbaar ?

Over het al dan niet verlengen van het Kyoto-klimaatverdrag is geen beslissing genomen. Dat gebeurt tijdens de volgende conferentie. Die vindt volgend jaar in Durban (Zuid-Afrika) plaats. Dat wordt dan kantje boord, want het verdrag loopt in 2012 af.

Maar de resultaten van ‘Cancún’ vormen wel een basis voor een nieuw, bindend klimaatakkoord. Al is het zeer de vraag of de doelstellingen haalbaar zijn. En dan vooral de eerste twee. Economische groei en beperking van de CO2-uitstoot gaan nu eenmaal niet goed samen.

Afbraak leefmilieu gaat door

Ik heb me wel weer verbaasd over de gang van zaken rond het klimaattop-circus. We willen toch allemaal het beste voor onze kinderen, onze kleinkinderen en de volgende generaties ? En een leefbare planeet is daarvoor toch voorwaarde nummer één ?

Waarom is het dan zo moeilijk om binnen een redelijke termijn tot een goed aanpak te komen ? Het is echt de hoogste tijd. Tussen de opeenvolgende klimaatconferenties gaat de afbraak van ons leefmilieu gestaag door…

Renske Cramer

Lees ook:

Vooruitzichten voor milieu somber

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s