Nieuwe chip zorgt voor eigen stroom

Schematische weergave van de opbouwMicrochips werken op stroom van batterijen of het lichtnet. Dat is wel eens onhandig. Gelukkig is er nu een chip met ingebouwde zonnecel.

Hij is ontwikkeld door onderzoekers van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de Universiteit Twente. De vinding is dezer dagen gepresenteerd tijdens de International Electron Device Meeting in San Francisco.

Veel toepassingsmogelijkheden

De toepassingsmogelijkheden van zo’n chip zijn legio. Je kunt er bijvoorbeeld een batterijloze sensor mee maken. Compleet met de benodigde intelligentie en een antenne om draadloos te communiceren.

Voorwaarde is wel dat het energieverbruik ruim beneden de 1 milliwatt blijft, stellen de onderzoekers. Dan kan de chip zelfs binnenshuis voldoende energie verzamelen om te kunnen werken.

Rendement ook bij zwakke verlichting

Bij de productie wordt de zonnecel laagje voor laagje op de chip aangebracht. Dat scheelt in het materiaalverbruik en levert betere prestaties op. Maar het risico bestaat dat de elektronica daarbij defect raakt of slechter gaat functioneren.

Daarom kiezen de onderzoekers voor zonnecellen van amorf silicium of CIGS (koper-indium-gallium-selenide). De productiestappen voor deze cellen beïnvloeden de elektronica niet. Ook leveren ze zelfs bij zwakke verlichting voldoende rendement.

Geschikt voor seriefabricage

Uit de tests blijkt dat de elektronica en de zonnecel naar behoren functioneren. Ook leent het fabricageproces zich uitstekend voor industriële serieproductie. Dat is te danken aan de toepassing van standaardprocessen.

Lees ook:

Dotjes van opslagmediums

Dwarsdoorsnede van de chip (Helium Ion Microscopy): onderin zijn de metaallagen te zien die bij de elektronica horen, de bovenste lagen zijn het amorf silicium van de zonnecel.

Dwarsdoorsnede van de chip (Helium Ion Microscopy): onderin zijn de metaallagen te zien die bij de elektronica horen, de bovenste lagen zijn het amorf silicium van de zonnecel.

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

One Response to Nieuwe chip zorgt voor eigen stroom

  1. Pingback: Dotjes van opslagmediums « Renske Cramer Tekstproducties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s