Ook ‘vergeten’ producten moeten patiënten helpen

Een babyzak voor lichttherapieVeel nuttige, medische uitvindingen verdwijnen in bureauladen. Dat moet anders, vindt prof. Richard Goossens.

In ieder geval op de TU Delft, waar hij hoogleraar Physical Ergomics is. Industrieel ontwerpers van de TU hebben de afgelopen jaren ruim 400 medische toepassingen ontworpen. Een deel daarvan is een uitkomst voor een kleine groep patiënten.

Maar het is commercieel niet aantrekkelijk om ze in productie te nemen. Goossens pleit daarom voor de oprichting van een fonds om deze ’vergeten’ producten voor patiënten beschikbaar te maken. Een sympathiek initiatief !!

Leven CNS-patiënten draaglijker

Een mooi voorbeeld van zo’n ‘vergeten’ product is de ‘lichtzak’. Een mobiele lichaamszak met LED-lampjes aan de binnenzijde. Die is bedoeld voor patiënten met het Crigler-Najjar Syndroom (CNS), die lichttherapie nodig hebben.

Goossens: ‘In het lichaam van deze mensen hoopt zich bilirubine op. Een schadelijke stof die voornamelijk vrijkomt bij afbraak van oude, rode bloedcellen. Zonder behandeling kan deze ziekte levensgevaarlijk zijn. Die patiënten moeten elke dag urenlang lichttherapie krijgen. Dat vormt een groot obstakel voor hun sociale leven.’

Lichaamszakken voor lichttherapie uitkomstMaatschappelijk verantwoord ondernemen

In de lichaamszak ontvangt de patiënt zijn lichtbestraling terwijl hij allerlei dagelijkse activiteiten kan ontplooien. ‘Er zijn maar enkele tientallen personen in Nederland die deze aandoening hebben. Daardoor is het product voor fabrikanten niet interessant genoeg,’ vertelt de hoogleraar.

‘Maar patienten met CNS zijn hier enorm mee geholpen. Er zijn vast bedrijven in Nederland die in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen een fonds willen ondersteunen. Zodat we dit probleem gewoon kunnen oplossen’.

Baarmoederstop werd groot succes

Gelukkig zijn ook heel wat TU-producten wel op de markt gebracht. En… een groot succes geworden ! Een voorbeeld is de ‘baarmoederstop’.

Bij baarmoederonderzoek wordt de baarmoeder vaak open gehouden door het spoelen met water. Dat is ongemakkelijk en pijnlijk voor de patiënte. Met de baarmoederstop kan de baarmoeder worden geopend met een gel. Na het onderzoek wordt de baarmoeder met behulp van de stop weer afgesloten.

Renske Cramer

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s