Moeilijk probleem ? Niet teveel over nadenken !

Slapend problemen oplossen ? Het werkt echt !Ingewikkelde beslissingen moet je niet bewust nemen, maar juist onbewust. Het onbewuste knapt het zware werk vaak beter op.

Zeker als je honger hebt, heeft je brein moeite met het nemen van complexe besluiten. Maar ons onbewuste kan bij honger nog prima functioneren. Hoe ingewikkelder een beslissing lijkt, des te meer moeten we op ons onbewuste vertrouwen. Dat stelt NWO-onderzoeker Maarten Bos. Hij promoveerde onlangs aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Even puzzelen en het onbewuste doet de rest

Het aloude advies ‘slaap er nog maar eens een nachtje over’ is volgens hem een van de beste adviezen die je kunt krijgen. Overigens hoef je niet over elke beslissing letterlijk een nacht te slapen. Even puzzelen, gamen of de krant lezen mag ook.

Maar als je een ingewikkelde beslissing moet nemen, kun je er maar beter niet teveel bewust over nadenken. Je moet jezelf echter wel een duidelijk doel voor ogen stellen, anders gaat je onbewuste niet aan de slag.

Betere beslissingen onder druk

Bos liet proefpersonen verschillende lastige keuzes maken over huizen, auto’s en bijbaantjes. Sommigen kregen te horen dat dit ‘echt een hele moeilijke keuze was’. Zo’n probleem met veel haken en ogen en grote gevolgen.

Hoe meer het probleem werd ‘opgeklopt’, hoe slechter de conclusie was die de proefpersonen uiteindelijk trokken. Behalve als ze hun onbewuste gebruikten: dan waren hun beslissingen zelfs beter. Het onbewuste presteert beter onder druk.

Geef het onbewuste bewust de kans

Om te zorgen dat de proefpersonen niet bewust konden nadenken over dilemma’s, leidde Bos hen af met onder andere puzzeltjes. Zo kregen ze niet de kans om hun bewuste aandacht op de beslissing te richten. Hierdoor krijgt het onbewuste de kans alle informatie af te wegen.

Hij onderwierp ook hongerige proefpersonen aan tests. Ze hadden al drie uur niet gegeten. Dat zorgt voor een lagere bloedsuikerspiegel. Een deel van de proefpersonen kreeg vervolgens frisdrank met veel suiker, een ander deel niet.

Onbewuste is energiezuiniger

Mét suikerkick namen de proefpersonen betere beslissingen. Maar als ze werden gedwongen om onbewust na te denken, had de bloedsuikerspiegel geen invloed meer op de prestaties. Het onbewuste werkt dus ook nog eens energiezuiniger !

Het onderzoek van Bos maakt deel uit van het project van Vici-winnaar Ap Dijksterhuis, expert op het gebied van het onbewuste. De Vici-subsidie is toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De NWO financiert het wetenschappelijk onderzoek in Nederland.

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

One Response to Moeilijk probleem ? Niet teveel over nadenken !

  1. Pingback: Klant te beïnvloeden tijdens slaap? « Renske Cramer Communicatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s