Vechten tegen borstkanker

Als vrouw heb je een kans van 1 op 8 om borstkanker te krijgenDe wetenschap werkt hard aan betere methoden voor ontdekking en bestrijding van borstkanker. Een paar interessante Nederlandse nieuwtjes.

Vandaag was het weer tijd voor mijn tweejaarlijks borstkankeronderzoek. Geen pretje, maar hard nodig. Tenslotte krijgen elk jaar 13.000 Nederlandse vrouwen borstkanker. Dat is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Een vrouw heeft een kans van 1 op 8 om deze ellendige ziekte te krijgen. Wat gebeurt er zoal op het gebied van onderzoek en behandeling ?

Driedimensionale borstscan effectiever

Het UMC St. Radboud (Nijmegen) en het Jeroen Bosch Ziekenhuis (Den Bosch) onderzoeken een nieuwe, patiëntvriendelijke 3D-echo. Daarmee wordt de borst simpel en volledig driedimensionaal gescand. Bij het normale, tweedimensionale echo-onderzoek bestaat het risico dat tumoren over het hoofd worden gezien. Zeker als ze kleiner zijn dan 5 millimeter.

Radioloog Roel Mus van het Radboud-ziekenhuis: ‘We verwachten dat we meer tumoren opsporen dan met de mammografie alleen. En dat we sneller kunnen ingrijpen. Daarnaast is de nieuwe echo snel en minder pijnlijk dan een mammografie. En worden patiënten niet aan röntgenstraling blootgesteld.’

Wachten met bestraling loont

Bij borstsparende behandelingen (verwijdering van de tumor) wordt doorgaans aangeraden binnen 6 weken na de operatie te beginnen met bestralen. Maar de wetenschappelijke onderbouwing voor deze termijn ontbreekt. Dat blijkt uit onderzoek van Jan Jobsen, radiotherapeut bij het Medisch Spectrum Twente te Enschede.

Sterker nog: de overlevingskans van patiënten lijkt toe te nemen door langer te wachten met bestraling. De kans op terugkeer van de ziekte in de aangedane borst wordt niet groter wanneer de bestraling later begint. Jobsen roept overigens niet op tot het wijzigen van bestaande behandelingsrichtlijnen. Eerst moeten andere onderzoeken zijn resultaten bevestigen.

Zelfhulpprogramma bij herstel

Het UMC St Radboud heeft een nieuw, online zelfhulpprogramma ontwikkeld. Het is bedoeld voor vrouwen die net borstkanker hebben gehad en bezig zijn met hun herstel. Het komende jaar wordt wetenschappelijk onderzocht of het programma een positief effect heeft op vrouwen die hun leven weer oppakken na de behandeling.

Het zelfhulpprogramma heet ‘Beter na Borstkanker?!’ Het is heel laagdrempelig, anoniem en individueel. Het heeft twee doelen:

  1. het afnemen van mogelijke klachten als gevolg van borstkanker en
  2. het versterken van eigen krachten en mogelijkheden.

Evenwicht hervinden na behandeling

Het programma biedt vrouwen aanknopingspunten om hun evenwicht na de behandeling te hervinden. De informatie en tips zijn voortgekomen uit wetenschappelijk onderzoek en de praktijkervaringen van patiënten en hulpverleners.

Het duurt vier maanden. In die periode doorlopen patiënten vier fasen van herstel na borstkanker. Met korte filmpjes, informatie, testen en opdrachten wil het programma laten zien hoe vrouwen het leven na borstkanker zo kunnen oppakken dat zij zich er goed bij voelen.

Goede informatiebronnen over borstkanker: de site van de Borstkankervereniging Nederland en de Borstkanker Informatiepagina’s.

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

One Response to Vechten tegen borstkanker

  1. Pingback: Communicatie borstkanker roept weerstand op « Renske Cramer Tekstproducties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s