Nederlanders zijn vrouwelijk

Prof. Kees van den Bos: 'Nederlander is vrouwelijk'De Nederlandse cultuur is het best te omschrijven als vrouwelijk. De Verenigde Staten hebben een meer mannelijke cultuur.

Dat vindt hoogleraar sociale psychologie Kees van den Bos van de Universiteit Utrecht. Hij ventileerde zijn mening onlangs in het Amerikaanse tijdschrift Journal of Personality and Social Psychology.

Verschillen groter dan gedacht

Uit zijn onderzoek blijkt dat ook Westerse culturen onderling meer van elkaar verschillen dan wordt aangenomen. Van den Bos: “De wetenschap richt zich in cultuuronderzoek vaak op bijvoorbeeld het verschil tussen het individualistische Westen en het collectivistische Azië. Daarbij wordt vergeten dat ook tussen Westerse landen culturele verschillen bestaan.” De onderzoeksmethoden die Van den Bos in het artikel presenteert maken het mogelijk om beter te begrijpen hoe culturen precies van elkaar verschillen.

Wij zijn minder gericht op competitie

Van den Bos beschrijft dat de Verenigde Staten in hun cultuur veel meer op competitie zijn gericht. Typisch masculien dus. De feminiene cultuur van de Nederlander uit zich juist in betrokkenheid.

Wij wedijveren liever niet met anderen. We zijn eerder geneigd om de mensen uit onze omgeving bij van alles te betrekken. Zelfs als blijkt dat anderen minder competent zijn dan zijzelf, gunnen Nederlanders deze anderen een kans.

Ook Nederlander kan masculien optreden

Dit beeld van de masculiene Amerikaan en de feminiene Nederlander werd echter niet altijd bevestigd. De Nederlander is te verleiden tot masculien gedrag. Van den Bos: “De Nederlander heeft daar een prikkeling voor nodig, in tegenstelling tot de Amerikaan. Als hem bijvoorbeeld van tevoren wordt verteld dat hij na het invullen van een vragenlijst beoordeeld wordt, blijkt de Nederlander in mannelijkheid niet onder te doen voor de Amerikaan. Ook de Nederlander blijkt dan competitief, hij moet alleen worden getriggerd.”

Waarheid ligt in het midden

In elke Nederlander zit dus ogenschijnlijk een competitieve Amerikaan verstopt. En elke Amerikaan blijkt tevens tot een feminiene reactie te verleiden, verduidelijkt Van den Bos. Verschillen de Amerikaan en de Nederlander dan toch niet veel van elkaar?

Van den Bos: “In beginsel zijn Amerikanen wel degelijk masculien en Nederlanders feminien. Dat toon ik in mijn onderzoek aan. Maar in het vervolg van mijn onderzoek heb ik situaties gemanipuleerd. Het resultaat bracht een nuance aan. Amerikanen zijn niet alleen maar masculien. En Nederlanders zijn evenmin enkel feminien.”

 

 

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s