Nieuw bot uit het laboratorium

Botten uit het laboratorium: het kan !Onderzoekers van de TU Eindhoven zijn er in geslaagd om gecontroleerd botgroei te laten plaatsvinden in het laboratorium. Daarmee worden nieuwe botimplantaten ontwikkeld.

Bot bestaat uit collageenvezels (bindweefsel). Daarin bevinden zich nanokristallen van het mineraal calciumfosfaat. Het team van dr. Nico Sommerdijk (faculteit Scheikundige Technologie) liet calciumfosfaat in collageen groeien. Precies zoals dat ook gebeurt in ons lichaam.

Hoe botvorming écht werkt

Tot dusverre dachten wetenschappers dat het collageen alleen een mal is voor het calciumfosfaat. En dat de botvorming werd gestuurd door speciale biomoleculen. Maar de collageenvezels blijken zelf de groei van het mineraal te controleren. En daarmee dus de botgroei te sturen.

De biomoleculen blijken een andere rol te hebben in het proces, Ze houden het calciumfosfaat in oplossing totdat de mineraalgroei begint.

Nieuwe implantaten ontwikkelen

De onderzoekers maakten beelden van dit proces met een bijzondere elektronenmicroscoop, de cryoTitan. Die heeft een extreem hoge resolutie. Hij kan zelfs individuele atomen onderscheiden. Daardoor kon het team monsters bekijken die zeer snel ingevroren zijn.

Een Italiaans onderzoeksinstituut (ISTEC) is al begonnen met het ontwikkelen van nieuwe botimplantaten. Dat gebeurt met behulp van de kennis die Sommerdijk en zijn post-doc Fabio Nudelman hebben opgedaan.

Naar nieuwe nanomaterialen

De nieuwe kennis over botgroei heeft tevens de deur geopend naar een nieuw onderzoeksgebied voor de groep van Sommerdijk. Hij hoopt met dezelfde principes allerlei nanomaterialen te kunnen maken.

Sommerdijk en Nudelman beginnen met magnetiet. Dat is een magnetisch materiaal dat als biomarker of bij data-opslag gebruikt kan worden. Maar de ambitie reikt nog verder.

Biomimetische vorming

Sommerdijk: “Ik ben er van overtuigd dat we met deze principes van alles kunnen maken. De biomimetische vorming van magnetische materialen is een nieuw gebied, dat nog helemaal open ligt.”

De resultaten van het onderzoek verschijnen in de decembereditie van het wetenschappelijke tijdschrift Nature Materials.

Op YouTube staat een animatiefilmpje dat het botgroeiproces uitlegt.

Lees ook: Keramiekkorreltjes helen botbreuk

  

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

One Response to Nieuw bot uit het laboratorium

  1. Pingback: Keramiekkorreltjes helen botbreuk « Renske Cramer Tekstproducties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s