Wat willen we nou: geld of biodiversiteit ?

Het ziet er somber uit voor de zeldzamere soorten en ecosystemenDe komende dagen zijn cruciaal voor de toekomst van de biodiversiteit op aarde. En het ziet er vooralsnog somber uit voor de verscheidenheid in soorten en ecosystemen.

Zegt ‘COP-10’ u iets ? Nee ? Geen wonder. De algemenere nieuwsmedia besteden er maar weinig aandacht aan. Ik zal u even op weg helpen. COP-10 is de biodiversiteitsconferentie van de VN in het Japanse Nagoya. Ze begon op 18 oktober en duurt tot en met vrijdag. Er nemen maar liefst 16.000 mensen uit 193 landen aan deel. De komende dagen proberen ministers en andere hooggeplaatste beleidsmakers knopen door te hakken. Maar of dat veel zal opleveren ?

Redden wat er te redden valt

COP staat voor Conference Of the Parties. De Parties zijn de landen die in 1992 het Verdrag inzake biologische diversiteit ondertekenden. En het is de tiende keer dat ze bij elkaar komen om een vervolg op dat verdrag uit te werken.

De deelnemers willen in principe drie dingen bereiken:

  • een actieplan voor de periode 2011-2020 om het verlies van biodiversiteit zoveel mogelijk te beperken (voor stoppen is het al veel te laat)
  • financiering van dat plan
  • het ABS-protocol afronden (waarover zodadelijk meer)

Alternatieve financiering gezocht

Of er een werkbaar en werkzaam actieplan komt, is zeer de vraag. Er zijn nogal wat landen die dwars liggen. Armere staten willen alleen meewerken als de rijkere naties hen daartoe geld geven. Bovendien doen de VS en China niet mee. Die hebben ook het verdrag van 1992 niet ondertekend.

De financiering van de plannen valt evenmin mee. Als gevolg van de economische crisis zoeken de beleidsmakers naar alternatieve geldschieters. Zoals bedrijven die bijvoorbeeld zeldzame planten gebruiken voor producten als medicijnen. Die zitten daar in deze tijd natuurlijk niet op te wachten.

Arme landen liggen dwars

ABS staat voor Access and Benefit Sharing. Dit protocol moet een eerlijker verdeling van de zeldzamere genetische rijkdommen bewerkstelligen. Tot dusverre hebben de westerse industrielanden het meest van zeldzame plantensoorten e.d. geprofiteerd. De arme landen willen een vergoeding voor de tot dusverre geleden schade. Zo niet, dan werken ze niet mee aan het actieplan voor 2011 tot 2020.

Kortom: de pogingen tot het in stand houden van de resterende biodiversiteit op aarde is verworden tot een conflict over geldstromen. Onterecht is dat niet. Het in standhouden van planten- en dierensoorten en ecosystemen kost veel geld. Dat lukt veel armere landen alleen met steun van de rijke staten.

Alle hens aan dek !

Aan de andere kant: we hebben vooralsnog maar één planeet tot onze beschikking. Een kostbaar en heel kwetsbaar bezit. Een grotere bereidheid om elkaar tegemoet te komen zou de betrokken partijen dan ook sieren. De VN hebben 2010 niet voor niets uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Biodiversiteit. Het is nu echt erop of eronder.

Renske Cramer

Lees ook:

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

2 Responses to Wat willen we nou: geld of biodiversiteit ?

  1. Pingback: Werken aan biodiversiteit onontkoombaar « Renske Cramer Tekstproducties

  2. Pingback: Vooruitzichten voor milieu somber « Renske Cramer Tekstproducties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s