Betalen we teveel voor ons broeikasgas ?

De uitstoot van broeikasgassen is objectief te metenVindt u die broeikasgassen-emissiehandel ook zo ondoorzichtig ? Gelukkig is er nu een methode om de uitstoot eenvoudig, objectief en nauwkeurig te meten. Zodat we niet teveel betalen.

Wereldwijd gaan er miljarden in de emissiehandel om. Onlangs nog kocht Nederland het recht om 3 miljoen ton CO2 uit te stoten van Letland. Kosten: maar liefst 40 miljoen euro. Geven we daar nou niet teveel aan uit ? Nog geen enkel land heeft zijn emissieschattingen objectief nagemeten. Ook Nederland niet…

Onnauwkeurig rekenwerk bij toetsing

De landen die het Kyoto-protocol hebben ondertekend, spraken af hun emissies op een onafhankelijke manier te toetsen. In principe zijn daar metingen in de atmosfeer voor nodig. Maar in de praktijk gebeurt dat niet.

Een onafhankelijke instantie rekent de emissies van een land na. Dat gebeurt op basis van dezelfde gegevens die de overheid gebruikt. De gehanteerde methodes bevatten bovendien veel onzekerheden. Er zit soms wel 40 % verschil tussen de uitkomsten.

Uitstoot is objectief te toetsen

Dat moet beter kunnen, dacht onderzoeker Sander van der Laan. Hij stelde vast dat je bestaande schattingen van broeikasgassen best objectief én nauwkeurig kunt toetsen. En dat kan nog vrij eenvoudig ook.

De uitstoot van broeikasgassen in een gebied zo groot als Nederland is al met één meetstation vast te stellen. Gebruik je vier á vijf meetstations, dan is het resultaat optimaal nauwkeurig.

Nederland is eerlijk over uitstoot

De Nederlandse uitstoot van de belangrijkste broeikasgassen CO2, CH4 (methaan) en N2O (lachgas) komt overeen met wat de overheid opgeeft. Dat blijkt uit metingen van Van der Laan.

‘Kennelijk is de rapportage in Nederland goed geregeld. En leveren onder meer landbouw en industrie betrouwbare gegevens over hun uitstoot’, stelt hij vast. ‘Maar zeker in ontwikkelingslanden is de kans op fraude groot. Objectieve metingen zijn daar zeer noodzakelijk.’

Meetmethode overal eenvoudig inzetbaar

Van der Laan’s meetmethode is eenvoudig toepasbaar. Ze kan wereldwijd op grote schaal worden ingezet. ‘De meetapparatuur moet enige tijd op dezelfde plek staan om betrouwbare gegevens te genereren. Maar na drie of vier jaar kan de apparatuur verplaatst worden om elders ter wereld berekeningen te valideren’, zegt hij.

Wereldwijd bestaat al een groot netwerk aan meetstations. Die zou je kunnen uitbreiden. Maar je kunt de apparatuur ook in bijvoorbeeld telefoonmasten onderbrengen. Nu alleen nog de politieke wil om de methode wereldwijd in te voeren. En dan kan het snel gedaan zijn met het ‘nattevingerwerk’ rond klimaatmodellen.

Duo-promotie

Van der Laan promoveert morgen op zijn bevindingen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tegelijkertijd met zijn vrouw, Ingrid van der Laan-Luijkx. Zij deed op zee onderzoek naar de opname van CO2 door de mondiale oceanen. Zij nemen meer dan de helft van de uitgestoten CO2 op en zijn dus cruciaal voor de koolstofkringloop.

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s