Cultuur bètawereld obstakel voor (top)vrouwen

(Top)vrouwen hebben het extra moeilijk in techniekgeoriënteerde bedrijvenIn veel techniekgeoriënteerde bedrijven is het voor vrouwen extra zwaar om De Top te bereiken. Hoe doorbreek je die masculiene cultuur ?

Vorige week schreef ik over de moeilijkheden die vrouwen ondervinden op hun weg naar De Top van het bedrijfsleven. In de ene bedrijfstak is dat lastiger dan in de andere. Maar nergens is het waarschijnlijk zo moeilijk als in De Techniek, van oudsher een echt mannenbolwerk.

Masculiene normen voor vrouwen

In ‘technische’ bedrijven kom je doorgaans niet veel vrouwen tegen, vooral niet in de bestuurslaag. Dat komt enerzijds natuurlijk doordat nog altijd relatief weinig vrouwen kiezen voor een bèta-opleiding. Zelfs al zijn ze goed in de exacte vakken.

Anderzijds heeft het te maken met traditionele, masculiene normen in deze sector. En als typisch masculiene normen voor bijvoorbeeld ‘succesvol zijn’ of ‘geschikt zijn voor leiderschap’ op vrouwen worden toegepast, vallen die nogal eens buiten de boot.

Ook De Techniek moet eraan geloven !

Toch moet daar verandering in komen. Al was het maar omdat ook de technische bedrijven straks moeten voldoen aan de op stapel staande wetgeving. De overheid wil dat de top van bedrijven (> 250 werknemers) voor minstens 30 % uit vrouwen bestaat.

Onderzoekster Riëlle Nij Bijvank van de Universiteit Utrecht heeft daarom nagegaan hoe technische bedrijven meer vrouwelijk talent aan zich kunnen binden. En hoe je die talenten kunt laten doorstromen naar hogere functies.

Bedrijf zet zich in voor vrouwen

Ze ging te rade bij 20 vrouwen bij advies- en ingenieursbureau DHV (Amersfoort). In 2013 wil dit bedrijf 20 % vrouwen aan de top hebben. De onderneming wilde met het onderzoek een duidelijker beeld krijgen van wat er leeft onder de vrouwelijke medewerkers. Met die kennis wil het bureau het diversiteitsbeleid aanscherpen.

DHV doet overigens echt zijn best om meer vrouwen in de top te krijgen. Het bedrijf behoorde in 2008 tot de eerste ondertekenaars van het Charter Talent naar de Top (voor meer vrouwen in topposities). In 2008 bedroeg het aandeel van vrouwen in de top nog 7,6 %. Vorig jaar ging het om 9,4 %. Het aandeel van vrouwen in de subtop steeg van 10,4 % naar 13,2 %.

Factoren voor doorstroming naar De Top

Uit haar gesprekken met de vrouwelijke DHV’ers destilleerde de onderzoekster 5 factoren die essentieel zijn voor een goede doorstroming. Het gaat om:

  1. erkenning van de vrouwen als technisch professional en de bijbehorende facilitering van carrièremogelijkheden;
  2. erkenning van vrouwelijke, mensgerichte kwaliteiten;
  3. bevestiging van die kwaliteiten door middel van specifieke personeelsinstrumenten zoals coaching, intervisie en rolmodellen;
  4. bewustwording en erkenning van de inzet van vrouwen die onder druk staan door de combinatie van werk en privé en last but not least
  5. het ‘vrouw zijn’ en als zodanig ook benaderd worden.

Is dat nou zo moeilijk ?

Bij al die punten denk ik dan: maar jongens toch, is dat nou zo moeilijk ?? Al helemaal bij puntje 5. Je mag toch verwachten dat we dat stadium anno 2010 ruim gepasseerd zijn ! Waarom lukt/werkt dat bij veel technische bedrijven kennelijk niet (goed) ? Wat mankeert die techneuten ?

Volgens Nij Bijvank is die masculiene bedrijfscultuur in de technische wereld historisch zo gegroeid. ‘Vrouwen hebben veelal het vermogen om zich in bepaalde mate aan de masculiene norm aan te passen. Maar ze zijn toch ook sterk op zoek naar hun toegevoegde waarde. Die waarde is gericht op de erkenning van hun vrouwelijke én inhoudelijke kwaliteiten’, stelt ze vast.

Studiemiddag over vrouwen in de bètasector

Naar aanleiding van haar onderzoek wordt op 28 oktober een studiemiddag over topvrouwen in de bètasector gehouden. Organisatoren zijn de Universiteit Utrecht, DHV en &samhoud women.

Tot de sprekers behoren Caroline Princen (lid van de raad van bestuur van ABN AMRO Bank), Aad Veenman (voormalig president-directeur van de NS) en Yvonne van Rooy (collegevoorzitter van de Universiteit Utrecht).

Ik ben zeer benieuwd !

Renske Cramer

Meer informatie over de studiemiddag en aanmelden

Lees ook:

Quotum voor vrouwen aan De Top ?

Beleggers willen ‘vrouwelijke’  topman

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

4 Responses to Cultuur bètawereld obstakel voor (top)vrouwen

  1. Pingback: Quotum voor vrouwen aan De Top ? « Renske Cramer Tekstproducties

  2. Pingback: Vrouwenquotum lijkt haalbaar « Renske Cramer Tekstproducties

  3. Pingback: Aantal vrouwen in top stijgt (te) traag « Renske Cramer Tekstproducties

  4. Pingback: Beurzen impuls voor vrouwen in wetenschap « Renske Cramer communiceert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s