Olie uit bos- en landbouwafval

Uit bos- en landbouwafval is olie te winnenOlie winnen uit bos- en landbouwafval ? Olie die je in bestaande raffinaderijen tot brandstof voor auto’s en vliegtuigen kunt verwerken ? Het kan !

Binnen 5 jaar is grootschalige productie mogelijk. En binnen 10 jaar kan 20 % van de transportbrandstoffen afkomstig zijn van bos- en landbouwafval. Onderzoekers van het instituut IMPACT van de Universiteit Twente hebben er een techniek voor ontwikkeld.

Methode wordt verfijnd

Volgens de nieuwe methode wordt het afval eerst vloeibaar gemaakt. Daarna wordt er onder hoge druk waterstof en een katalysator aan toegevoegd. Dan is de olie te raffineren. Dit proces moet nog wel wat worden verfijnd.

Want de (pyrolyse-)olie die aanvankelijk uit het afval wordt gewonnen, bevat te veel zuurstof. Die wordt er met behulp van de waterstof uit gehaald. De onderzoekers willen het gebruik van die (dure) waterstof zoveel mogelijk beperken.

Buiten de voedselketen om

Het interessante van de techniek is dat bos- en landbouwafval niet met de voedselketen concurreert. Dit in tegenstelling tot de biobrandstoffen die nu al in onze brandstoffen zitten.

Daarvoor wordt vooral eetbare biomassa gebruikt, zoals suikerriet. In minder ontwikkelde landen gaat de teelt daarvan vaak ten koste van het verbouwen van voedselgewassen.

Ook papierslib en afval ?

Andere voordelen zijn dat er veel meer bos- en landbouwafval beschikbaar is dan eetbare biomassa. Je hoeft die grondstoffen niet apart te verbouwen. En je hoeft geen nieuwe raffinaderijen te bouwen.

De onderzoekers bekijken nog of je met deze methode ook papierslib en andere afvalstromen kunt verwerken.

Europees project

De techniek is ontwikkeld binnen het Europese project BIOCOUP. Daarin werkt de Universiteit Twente samen met andere Europese universiteiten en bedrijven.

Doel van BIOCOUP is methoden te ontwikkelen voor het grootschalig winnen van olie uit biomassa. Liefst zonder dat er een dure, nieuwe productie-infrastructuur moet worden aangelegd.

Lees ook: Stop een algje in je tank !

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s