Keramiekkorreltjes helen botbreuk

Keramiekkorrels zorgen voor botvormingHet stimuleren van botvorming is een lastig proces. Over een paar jaar biedt een nieuw biomateriaal uitkomst.

De Universiteit Twente en Progentix Orthobiology BV hebben een biomateriaal ontwikkeld dat botvorming stimuleert. Het herstelt niet helende breuken even goed als de gebruikelijke methoden. Maar dan zonder de daaraan verbonden nadelen. En na verloop van tijd breekt het lichaam het nieuwe materiaal volledig af.

Twee behandelmethodes

Momenteel zijn er twee behandelmethodes voor patiënten die een deel van een bot missen. Of een breuk hebben die niet wil helen. Dat zijn:

  1. het verplaatsen van een stuk bot uit bijvoorbeeld de heup van de patiënt naar de aangetaste plaats en
  2. het inzetten van lichaamseigen eiwitten (bone morphogenetic proteins of BMP’s). Die zetten het lichaam aan tot het vormen van nieuwe botcellen.

Behandelingen kennen nadelen

Aan beide methoden kleven nadelen. Een nadeel van methode 1 is dat de hoeveelheid beschikbaar bot heel beperkt is. Verder moet de patiënt op twee plaatsen worden geopereerd. Een keer om bot weg te halen en een keer om het bot op de breuk aan te brengen.

Het nadeel van methode 2 is dat BMP’s erg duur zijn. Bovendien is het lastig ze op de juiste plaats in het lichaam te brengen. En om ze daar te houden. Want als de eiwitten zich door het lichaam verspreiden, kunnen ze op de verkeerde plaats botvorming in gang zetten.

Stamcellen spelen rol

Het nieuwe materiaal heeft die nadelen niet. Het bevat poreus calciumfosfaat. De keramiekkorrels worden op bijvoorbeeld een halsstarrige botbreuk gelegd. Het materiaal zet het lichaam vervolgens aan tot het vormen van nieuwe botcellen. Op de rechter foto kunt u zien wat het effect is.

Wat die botvorming in gang zet, weten de onderzoekers niet precies. Wel is duidelijk dat stamcellen daarbij een rol spelen. Aanvullend onderzoek moet het werkingsmechanisme ontrafelen. Maar het belangrijkste is natuurlijk dát de korrels werken !

Over paar jaar marktrijp

Het onderzoeksinstituut MIRA van de Universiteit Twente en haar spin-off Progentix Orthobiology BV hebben tien jaar aan het biomateriaal gewerkt. De onderzoekers verwachten dat het over enkele jaren klinisch bruikbaar is.

Renske Cramer

Lees ook: Nieuw bot uit het laboratorium

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

One Response to Keramiekkorreltjes helen botbreuk

  1. Pingback: Nieuw bot uit het laboratorium « Renske Cramer Tekstproducties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s