Bezuinigingen funest voor euro

Euro in gevaar door omvangrijke bezuinigingenDuitsland moet de eurozone verlaten. Dan kan de euro devalueren. Anders redt de munt het niet als er eurolanden in de gevarenzone komen.

Dat heeft de bekende econoom en Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz gezegd tegen de Sunday Telegraph. Hij maakt zich zorgen over de omvangrijke bezuinigingen binnen de EU. De overheden willen hun tekorten veel te snel wegwerken. Daardoor is het herstel van de economie mogelijk onherstelbaar beschadigd. Dat kan leiden tot de gevreesde dubbele dip.

Devaluatie leidt tot stabieler herstel

Door de snelle bezuinigingen kunnen de zwakkere eurobroeders in de problemen komen. Spanje bijvoorbeeld bezuinigt zo sterk dat de toch al zeer hoge werkloosheid verder oploopt. Het land komt op die manier terecht in een ‘doodsspiraal’ van de soort die Argentinië 10 jaar geleden trof. Met alle monetaire en andere gevolgen vandien.

Door devaluatie van de euro kunnen zwakkere eurolanden als Spanje, Ierland, Griekenland en Portugal hun export opkrikken. Daarmee zou de EU de weg naar een stabieler herstel inslaan. Maar vooralsnog ziet het er niet naar uit dat Duitsland uit de eurozone wil stappen.

China biedt hulp

Gelukkig schiet China ons te hulp. Het land gaat Griekenland helpen door Griekse staatsobligaties op te kopen. En Chinese investeringen in de Griekse economie te bevorderen. Hopelijk zien de Chinezen straks ook brood in de andere Europese zorgenkinderen…

Renske Cramer

Lees ook:

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s