Moslimjongere betrokkener bij nieuws

Lezen van kranten belangrijk voor moslimjongereNederlandse moslimjongeren zoeken intensiever naar informatie dan niet-moslimjongeren. En ze raadplegen daarvoor meer mediabronnen .

Bovendien hebben zij meer vertrouwen in de Nederlandse regering dan de niet-moslimjongeren. En vinden ze vaker dat er zaken moeten veranderen in Nederland.

Moslimjongeren tegen geweld

Zowel moslimjongeren als niet-moslimjongeren keuren het gebruik van geweld af. Al kunnen moslimjongeren wel iets vaker begrijpen dat iemand terrorist wordt. Zij reageren ook duidelijk op de negatieve berichtgeving over hen in de media.

Dat blijkt uit een onderzoek van de VU naar het mediagebruik onder moslimjongeren. Het wordt vandaag gepresenteerd. De resultaten staan in het boek ‘Jong en multimediaal; mediagebruik en meningsvorming onder jongeren, in het bijzonder moslimjongeren’. (ISBN/EAN: 978-90-80371)

Politieke meningsvorming

De VU-onderzoekers gingen na hoe het mediagebruik van moslimjongeren in Nederland eruit ziet. Ze vergeleken het met dat van niet-moslimjongeren. En ze keken in hoeverre binnen- en buitenlandse media een rol spelen bij hun politieke en maatschappelijke meningsvorming.

De resultaten zijn gebaseerd op

  • vragenlijsten van bijna 2400 jongeren (13-26 jaar; ruim 10% moslimjongeren);
  • inhoudsanalyses van duizenden mediaberichten (o.a. uit zeven dagbladen en vier allochtone webfora) en
  • verdiepende interviews met ruim 40 moslimjongeren.

Moslim is gretige nieuwsconsument

Mediagebruik moslimjongeren De moslimjongeren maken globaal gesproken van dezelfde media gebruik als de niet-moslimjongeren. Maar ze doen dat wel vaker en intensiever. Zo lezen ze bijna 15% meer van het aanbod aan kranten.

Verder kijken ze 12 % vaker naar NOVA en 7% meer naar RTL-nieuws. De Metro of de Spits lezen ze 24 % meer en de Volkskrant 10 % meer. Het volgen van buitenlandse media gaat niet ten koste van het gebruik van binnenlandse media.

Positieve attitude naar maatschappij

Over het geheel genomen keuren zowel moslimjongeren als niet-moslimjongeren het gebruik van geweld af. Moslimjongeren hebben over het algemeen een positieve attitude ten aanzien van de Nederlandse samenleving. Net als niet-moslims.

Het mediagebruik is nauwelijks gerelateerd aan attitudes ten aanzien van geweld. Ook daarin zijn de moslimjongeren in grote lijnen vergelijkbaar met niet-moslimjongeren.

Krant leidt tot afwijzing geweld

De onderzoekers zien wel een zwak verband tussen het raadplegen van Arabische media en een positieve attitude ten opzichte van geweld. Maar dat gaat eveneens samen met het zich achtergesteld voelen. Daarentegen: het lezen van Nederlandse kranten gaat samen met een sterkere afwijzing van geweld.

De moslimjongeren volgen de Nederlandse media op de voet. Enerzijds om te weten wat er over hèn, moslims wordt gezegd. Anderzijds vanuit de behoefte om ‘erbij te horen’. Daarnaast informeren zij zich via buitenlandse media om een completer en ‘meer waarheidsgetrouw’ beeld te verkrijgen.

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s