Kabinet krijgt voordeel van de twijfel

Bezuinigingen zwakke punt nieuwe kabinetEindelijk weten we dan wat het nieuwe kabinet allemaal van plan is. Het zwakke punt: de omvang van de bezuinigingen.

In één klap proberen € 18 miljard te bezuinigen is een enorme ingreep. En zelfs dan blijft er volgens het CPB nog een ‘houdbaarheidstekort’ van € 7 miljard over. Dat geld is nodig voor het opvangen van toekomstige problemen, zoals de vergrijzing.

Bezuinigingen drukken de groei

De gevolgen van de bezuinigingen zullen er niet om liegen. De middeninkomens (vooral gezinnen) krijgen het zwaar. Ze zullen minder (kunnen) uitgeven, terwijl de economie een bestedingsimpuls behoeft. En de werkloosheid loopt flink op. Het prille economische herstel zal daar onder lijden.

Het IMF heeft een paar dagen geleden nog eens gewaarschuwd tegen dergelijke forse ingrepen. Een combinatie van bezuinigingen en belastingverhogingen leidt op korte termijn tot een lagere economische groei en meer werklozen.

Kans op neerwaartse spiraal

Verminder je het overheidstekort met 1 % van het bruto Binnenlands Product (BBP) ? Dan zie je na twee jaar een daling van de economische groei van 0,5 %. De werkloosheid komt dan 0,3 % hoger uit.

Een extra gevaar is dat veel landen door de crisis tegelijk aan het bezuinigen slaan. Dat kan een stevig effect hebben op de mondiale economische groei. Met alle risico’s vandien. Voor je het weet, zit je weer in een neerwaartse spiraal.

CDA kiest eieren voor geld

Spreiding van die € 18 miljard over meer kabinetsperiodes was beter geweest. Maar goed. We hebben eindelijk weer een kabinet. Er is beleid ontwikkeld om de overheidsfinanciën op orde te brengen en de economie te versterken. Op de lange termijn is dat goed voor ons land.

Van mij krijgt het kabinet daarom het voordeel van de twijfel. De grote vraag is hoe het CDA-congres zich morgen opstelt. Ik denk dat de partij zich deze kans om mee te regeren niet laat ontgaan. Tenslotte zijn er genoeg CDA-wensen in het regeerakkoord verweven.

En wat vindt u van de kabinetsplannen ?

Renske Cramer

 

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s