Potentieel van ouderen onderschat

Vitale senioren vaak noodgedwongen aan de zijlijnMorgen is het de Internationale Dag van de Ouderen. Thema: De Zilveren Kracht. Empowerment van ouderen is in. Maar hoe krachtig laten we ouderen zijn ?

Al in 1990 hebben de Verenigde Naties 1 oktober uitgeroepen tot Internationale Dag van de Ouderen. Doel: maatschappelijke problemen rond ouderen in de samenleving onder de aandacht brengen. En problemen zijn er genoeg, zeker mondiaal gezien.

Angst voor de ‘grijze golf’

De VN zetten zich dan ook in voor diverse thema’s. Zoals het verbeteren van de zorg voor ouderen in ziekenhuizen e.d. En de strijd tegen uitsluiting en eenzaamheid. Oud zijn is lang niet altijd een pretje. Noch voor de oudere, noch voor zijn/haar omgeving.

De verzorgingsstaten zien de ‘grijze golf’ dan ook met angst en beven op zich af komen. Ze beschouwen de vergrijzing van de bevolking als een last. Want de vraag naar pensioenuitkeringen en de behoefte aan gezondheids- en andere zorg nemen toe.

Oudere kan nog best meedoen

Voorstanders van het neoliberalisme denken dat landen deze last alleen kunnen dragen door fors te bezuinigen op sociale voorzieningen. Maar die gedeeltelijke afbraak van de verzorgingsstaat is niet nodig.

Want ook (gezonde) ouderen hebben nog voldoende mogelijkheden om bijdragen te leveren aan de verzorgingsstaat en de maatschappij. Dat betoogt Kathrin Komp in haar proefschrift, waarop ze eerder deze maand promoveerde aan de VU te Amsterdam .

Senioren blijven ‘een last’

Komp: “De ‘jonge ouderen’ tot tachtig jaar (…) zijn lichamelijk in staat om zich met productieve activiteiten bezig te houden. Bijvoorbeeld met betaald werk, vrijwilligerswerk en het geven van informele zorg.’

Daarmee vervullen ze taken die de verzorgingsstaten anders zelf moeten uitvoeren. Bijvoorbeeld door het aanbieden van meer sociale diensten. Maar ook als ouderen dergelijke taken vervullen, worden ze gek genoeg nog steeds gezien als een belasting voor de staat…

Oudere buiten spel gezet

Ik denk dat Komp helemaal gelijk heeft. En heel wat vitale senioren wíllen ook best nog wel meedoen. Alleen slagen ze er lang niet altijd in om iets te vinden. Vrijwilligerswerk lukt misschien nog wel. Maar betaald werk ? Vergeet het maar.

Ouderen zijn vrijwel kansloos op de arbeidsmarkt. Je kunt beter een lage opleiding hebben dan een hoge leeftijd, zo blijkt uit een rapport van het UWV. Van elke 13 werkloze 55-plussers vond er vorig jaar maar één een baan.

Strijd tegen leeftijdsdiscriminatie vruchteloos

Maar onder jongere mensen met alleen basisschool was die verhouding 3 tegen 1. Van alle mensen die een baan vonden, was slechts 2 procent 55 jaar of ouder. En maar liefst de helft van alle langdurig werklozen was 55 jaar of ouder.

En hoe ouder je wordt, hoe minder aantrekkelijk je voor werkgevers bent. Ook al heb je nog zoveel kennis en ervaring in huis. De strijd van de overheid tegen leeftijdsdiscriminatie heeft helaas maar bitter weinig opgeleverd. De vooroordelen tegen ouderen lijken onuitroeibaar.

Nuttige met aangename verenigen

Voor veel van die goedwillende senioren blijft dan ook maar een ding over: lekker leuke dingen gaan doen. Leuke dingen kosten geld. Zo dragen ze indirect dan toch nog hun steentje bij aan de economische groei. Want de economie zit te springen om een bestedingsimpuls.

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

2 Responses to Potentieel van ouderen onderschat

  1. Pingback: Ouderen steeds vaker het spoor bijster « Renske Cramer communiceert

  2. Pingback: Vergrijzing biedt economie kansen « Renske Cramer Communicatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s