Korten op ambtenaren: nu verdienen, straks inleveren

Bezuinigingen op ambtenarensalarissen heeft boemerangeffectBezuinigen op de ambtenarensalarissen ? Daar krijgen we een veel hogere rekening voor terug !

De overheid moet de komende jaren 1,5 procent bezuinigen op ambtenarensalarissen en materieel. Dat kost pakweg 4.000 ambtenaren hun baan. En het levert € 230 miljoen op. Dat staat in het bezuinigingsplan van het demissionaire kabinet.

Specialisten moeilijk te krijgen

Ik ben geen voorstander van een groot, log ambtenarenapparaat. Zeker niet als dat een brij van verstarrende regeltjes over ons uitspuugt. Maar teveel bezuinigen op de salarissen werkt als een boemerang. Dat gaat op termijn meer kosten dan opleveren.

De overheid heeft al jaren moeite om goede mensen te vinden. Deskundigen als gespecialiseerde juristen, ingenieurs en informatici kunnen in het bedrijfsleven nu eenmaal aanzienlijk meer verdienen dan bij de overheid. Dat is al decennia zo.

Inhuren deskundigheid veel duurder

Maar de overheid moet wel allerlei diensten aan de maatschappij leveren. En dus huurt ze op tijdelijke basis deskundigen uit het bedrijfsleven in. Dat is veel duurder dan wanneer je die mensen zelf in dienst zou hebben. Zelfs tegen (min of meer) marktconforme salarissen. Dus wat je aan de ene kant bezuinigt op ambtenarensalarissen, geef je aan de andere kant (ruimschoots) weer uit aan consultants en dergelijke.

Jongeren moeten wijken

Daar komt bij dat de bezuinigingen leiden tot verdere vergrijzing bij de overheid. Immers, oudere ambtenaren kunnen niet zomaar worden ontslagen. Wie het veld moeten ruimen, zijn de veelbelovende, vaak goed opgeleide jongeren.

Dat is jammer, want die zijn over een poosje hard nodig. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat er de komende jaren heel wat oudere ambtenaren vertrekken. Gewoon door natuurlijk verloop. Maar liefst een derde is nu al (veel) ouder dan 50 ! Zijn die eenmaal weg, dan kost het weer veel geld om nieuwe, jonge mensen aan te trekken.

Ambtenaartje korten = leuk scoren

Je kunt beter eerst eens bekijken welke overheidstaken je wilt afstoten en welke je wilt handhaven. Vervolgens kun je banen schrappen waar het kan. En… betere arbeidsvoorwaarden scheppen waar het nodig is. Dat levert in menig opzicht veel meer op.

Natuurlijk, flink bezuinigen op ambtenaren is leuk scoren voor een kabinet. De ambtenarij is ook in dit land niet bepaald geliefd. Maar het lijkt me niet verstandig. Hopelijk gaat het nieuwe kabinet hier wat verstandiger mee om.

Renske Cramer

Lees ook:

Bezuinigingen: kies voor tussenweg

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

One Response to Korten op ambtenaren: nu verdienen, straks inleveren

  1. Pingback: Bezuinigingen: kies voor tussenweg « Renske Cramer Tekstproducties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s