Implantaten beschermen met coatings

Implantaten zijn te beschermen met een coatingHeeft u een kunstheup ? Of een kunstknie ? Een pacemaker misschien ? Dan loopt u kans op infecties en beschadiging van het implantaat. Dat komt door micro-organismen. De oplossing ? Coatings !

Op elk implantaat kan een film van micro-organismen ontstaan.Onderzoeker Guruprakash Subbiahdoss van de Universiteit Groningen bracht in kaart hoe groot de kans is dat zo’n biofilm zich vormt. Die kans is groot, zo bleek.

Groei van bacteriën tegengaan

Zelfs als er maar een heel klein aantal bacteriën aanwezig is, kan het al gebeuren. Dit hangt wel af van de zogenoemde virulentiefactor van de ziektekiem. Virulentiefactoren zijn stoffen die de ziektekiem afscheidt. Ze zorgen ervoor zorgen dat het micro-organisme ziekteverwekkend wordt voor de mens.

Er moeten dan ook implantaten en coatings voor implantaten komen die de groei van bacteriën tegengaan. En die de groei van gezond weefsel rondom het implantaat stimuleren. Het huidige onderzoek hiernaar is te verbeteren door aan laboratoriumstudies met weefselkweken ook antibiotica, groeifactoren en cytokines toe te voegen, stelt Subbiahdoss.

Vorming biofilms voorkomen

Zo wordt de in vivo-situatie beter gesimuleerd. Hij stelt voor om de resultaten uit onderzoek met weefselkweken te toetsen in diermodellen. Door de materialen en coatings goed te screenen, kan het aantal benodigde proefdieren beperkt blijven.

Subbhiadoss’ collega Isabel Saldarriaga Fernández onderzocht mogelijkheden om het ontstaan van biofilms te voorkomen. Ze gebruikte een commercieel verkrijgbare borstelcoating. Die bestaat uit lange, draadvormige moleculen.

Borstelcoating is effectief

De moleculen worden vastgemaakt aan het materiaaloppervlak. Ze zorgen ervoor dat bacteriën zich minder goed aan het implantaat kunnen hechten. Daardoor kan het immuunsysteem ze uit de weg ruimen. Dit is een effectieve beschermwijze, zo blijkt uit haar onderzoek.

Ook biedt de onderzoekster aanknopingspunten om het onderzoek naar het ontstaan van biofilms te verbeteren. Door andere laboratoriumtests toe te passen, kan beter voorspeld worden wat het resultaat zal zijn van het toepassen van coatings op implantaten.

Promotieonderzoek

Guruprakash Subbiahdoss (India, 1980) en Isabel Saldarriaga Fernández (Colombia, 1981) studeren morgen af op hun bevindingen. Beiden verrichtten hun promotieonderzoek aan de afdeling Biomaterialen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen het Kolff Institute.

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s