‘Nieuw’ medicijn tegen tbc

Deze bacteriën verwekken tbcThioridazine is een patentloos, goedkoop medicijn tegen schizofrenie. Het blijkt nu ook te helpen tegen tuberculose. Een uitkomst voor ontwikkelingslanden !

Het middel werkt namelijk ook tegen de multiresistente vorm van tbc. Die vormt wereldwijd een grote bedreiging. Dat is ontdekt door onderzoekers van het UMC St Radboud (Longziekten en Medische Microbiologie) en het RIVM.

Middel raakte in onbruik

Thioridazine behoort tot een groep middelen, die in de jaren ’50 als antibioticum werd geïntroduceerd. Maar tot nu toe werd het vooral toegepast als antipsychoticum bij de behandeling van schizofrenie.

Als antibioticum raakte deze groep middelen op de achtergrond. Want in het ‘gouden tijdperk’ van de antibiotica kwamen intussen veel andere effectieve medicijnen beschikbaar.

Bestrijding moeilijk en duur

Nu is er onder medici hernieuwde belangstelling voor de antibacteriële werking van thioridazine. En dan vooral als middel tegen de verwekkers van multiresistente tbc (MDR-tbc). Die bacteriën (foto) zijn bestand tegen de meest krachtige anti-tuberculose middelen.

De bestrijding ervan is dan ook moeilijk, langdurig en duur. In grote delen van de wereld is de groei van deze ziekte een serieuze bedreiging voor de volksgezondheid. Jaarlijks ontwikkelen wereldwijd bijna een half miljoen mensen MDR-tbc.

Aanvulling op medicatie

De onderzoekers zijn erin geslaagd om muizen die besmet waren met tuberculose, effectief te behandelen met thioridazine. Het middel bleek niet alleen zelf actief tegen tuberculose. Het kan ook de werking van andere anti-tuberculosemiddelen verbeteren. Bovendien is het werkzaam tegen MDR-tbc.

Dit goedkope middel is een veelbelovende aanvulling op de middelen waarmee MDR-tbc tot nu toe bestreden wordt. Dit is des te belangrijker omdat MDR-tbc vooral voorkomt in ontwikkelingslanden, waar de patiënten nauwelijks geld hebben voor een dure therapie. Extra positief is, dat resistentie tegen thioridazine nog nooit is waargenomen en in het laboratorium ook niet is op te wekken.

Meer onderzoek nodig

De volgende stap is onderzoek naar de optimale dosis van thioridazine bij de bestrijding van tuberculose. Ook moet de werkzaamheid vergeleken worden met de werkzaamheid van de nu gebruikte therapie. Dit onderzoek zal nog enkele jaren in beslag nemen.

Meer informatie over dit onderzoek vindt u in het on-line magazine PLoS ONE.

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s