Uitstel bezuinigingen vanwege groeivertraging ?

Consument gaat meer sparen in plaats van meer uitgevenDe grootste angst van Europese managers ? Een dubbele dip in de tweede helft van 2010. Maar de kans daarop wordt steeds kleiner.

De managers zijn uiteraard bang voor het weer inzakken van de vraag naar goederen en diensten. Bovendien zou een tweede recessie het nog moeilijker maken om kapitaal aan te trekken. Dat blijkt uit een onderzoek onder 100 Europese marktleiders van de Britse Economist Intelligence Unit.

Deskundigen verwachten geen dip

Het lijkt er op dat de managers zich geen grote zorgen hoeven te maken. Steeds meer deskundigen (zoals vandaag nog Warren Buffett) en instanties achten de kans op een tweede dip gering. Onder die instanties zijn het IMF en de Europese Commissie. Alleen de OESO is er nog niet zo zeker van. Die denkt bovendien dat de consumptie gaat afnemen.

Het IMF voorspelt een (verdere) vertraging van de groei in het tweede halfjaar. Dat komt door de onzekerheden in de financiële sector. En door een gebrek aan vertrouwen in ‘sommige nationale economieën’. Waaronder de bekende zorgenkindjes van de eurozone, zoals Griekenland.

Groeiraming EU hoger

Maar in de EU gaat het niet slecht. De Europese Commissie heeft haar groeiprognose voor 2010 zelfs naar boven bijgesteld. Reden: het ging ook gedurende het tweede kwartaal goed in de EU. Voorspelde ze in mei nog een groei van 1 %, nu komt ze uit op 1,8 %. Voor Nederland rekent de Commissie op een groei van 1,9 % (was 1,3 %).

Want uit ons land komt de laatste tijd veel positief economisch nieuws. Zo is de export in juli met 13 % gestegen in vergelijking met juli 2009. De totale waarde van de goederenuitvoer groeide met 18 % tot € 30,6 miljard. En het volume kwam uit boven het niveau van vóór de financiële crisis, meldde het CBS gisteren. Voor de komende maanden wordt een verdere toename verwacht.

Consument gaat sparen

De OESO stelt echter vast dat het herstel van de grote economieën sterker terugvalt dan verwacht. Vooral de consumptie loopt terug. Dat komt doordat huishoudens meer gaan sparen. Bijvoorbeeld om een verdere daling van de huizenprijzen op te vangen.

Ook in Nederland zie je dat. De dezer dagen vrijvallende spaarlonen worden massaal op bankrekeningen geparkeerd. Terwijl het kabinet die € 4 miljard nu juist heeft vrijgegeven om de binnenlandse vraag te stimuleren. Maar de spaarders willen waarschijnlijk eerst wel eens zien wat het nieuwe kabinet allemaal voor hen in petto heeft…

Bezuinigingen uitstellen ?

De OESO raadt de landen aan om hun bezuinigingen uit te stellen als de groei blijft afnemen. Dan kunnen ze beter eerst de economie verder stimuleren. Ons demissionaire kabinet ziet dat niet zo zitten. Tenslotte is de crisis (mede) veroorzaakt doordat sommige landen te lang hebben gewacht met het nemen van maatregelen.

Maar het vindt het ook te vroeg om de steunmaatregelen voor het bedrijfsleven alweer af te bouwen. Daarom blijft de verruimde fiscale stimulering van speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) ook in 2011 van kracht. Verstandig ! Nu maar hopen dat ook het nieuwe kabinet een bezuinigingstechnische tussenweg weet te vinden…

Renske Cramer

Lees ook:

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

2 Responses to Uitstel bezuinigingen vanwege groeivertraging ?

  1. Pingback: Bezuinigingen: kies voor tussenweg « Renske Cramer Tekstproducties

  2. Pingback: Bezuinigingen funest voor euro « Renske Cramer Tekstproducties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s