Nieuw medicijn tegen (huid)kanker effectief

 Tegen melanoom bestaan nog geen 'brede' medicijnen

Amerikaanse onderzoekers hebben een medicijn ontwikkeld tegen kwaadaardig (maligne) huidmelanoom. Het werkt mogelijk ook tegen andere kankervarianten.  

Testen van het nieuwe middel leverden voor huidmelanoom veelbelovende resultaten op. In 80 % van de gevallen verschrompelden de aangetaste plekken tot 30 % van hun oorspronkelijke omvang. In enkele gevallen verdween het melanoom zelfs helemaal.  

Nog geen ‘brede’ medicijnen

Een melanoom kan voortkomen uit goedaardige of ‘onrustige’ moedervlekken. De ziekte ontstaat soms ook spontaan in normale huid zonder moedervlek. Of in de ogen.  

Tegen deze vorm van kanker bestaan nog geen medicijnen die de ziekte breed aanpakken. Je kunt patiënten wel opereren of behandelen met chemotherapie of bestraling. Maar dat is alleen in het beginstadium (foto) van de ziekte effectief. Is melanoom eenmaal uitgezaaid, dan is er weinig meer tegen te doen.  

Ook tegen andere tumoren

Het nieuwe middel is ontwikkeld door het Zwitserse Roche en het Amerikaanse Plexxikon. Het blokkeert genetische mutatie van een proteïne, BRAF. Dat zit in de huidcel en wordt overactief door mutatie. Daardoor veroorzaakt hij kanker.  

Deze proteïne speelt een rol in 50 tot 60 % van de huidmelanoomgevallen. Dit medicijn is daardoor breder inzetbaar dan de bestaande middelen. Want die pakken zeldzamere vormen van genetische mutatie aan. Bovendien speelt BRAF een rol in 7 tot 8 % van alle andere kankervarianten. Het middel wordt bijvoorbeeld getest op zijn werking bij darmkanker.  

Targeted drug is effectiever

Het nieuwe medicament is een ‘targeted drug’. Het komt alleen terecht bij cellen waarin zich melanoom ontwikkelt. Een behandeling als chemotherapie kan zowel zieke als gezonde cellen beïnvloeden. Daardoor ontstaan soms vervelende bijwerkingen. Ook op dat gebied is het middel dus een grote stap vooruit.  

Het is overigens nog niet helemaal marktrijp. Patiënten blijken er na een periode van 3 maanden tot 2 jaar resistent voor te worden. Maar de onderzoekers weten al hoe ze dat moeten oplossen. Dus heel lang zal het medicijn hopelijk niet meer op zich laten wachten. 

Renske Cramer  

Bron: New England Journal of Medicine  

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

One Response to Nieuw medicijn tegen (huid)kanker effectief

  1. Pingback: Bacterie helpt bij vroeg opsporen darmkanker « Renske Cramer Tekstproducties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s