Verliezen van cybercriminelen is geen optie

Afhankelijkheid van internet is een risico We worden steeds afhankelijker van computers en internet. Een gevaarlijke ontwikkeling… Want cybercriminelen winnen de wapenwedloop met de beveiligers ! Hoe lossen we dat op ?

Nog deze maand verbindt iemand het vijf miljardste apparaat met het internet. En over 10 jaar komt het 22 miljardste on line. De snelste groeiers zijn mobiele hulpmiddelen als tablets en smartphones. In 2020 zijn er 6 miljard van dergelijke toestellen op het net. Maar ook apparaten als tv’s en koelkasten krijgen internettoegang. En auto’s !

Aanleg glasvezel te traag

Het grootste deel van de internetcapaciteit wordt op termijn echter gebruikt voor communicatie tussen allerlei machines en apparaten. Bijvoorbeeld netwerken voor beveiliging en systemen om het verkeer te regelen. Dat blijkt uit een onderzoek van IMS Research.

Die enorme toename van het internetverkeer stelt hoge eisen aan de infrastructuur. Maar in Nederland verloopt het aanleggen van glasvezelkabels niet zo snel. In april hadden 451.000 huishoudens de beschikking over glasvezel. In 2012 moeten dat er 1,2 miljoen zijn.

Systemen niet meer te beveiligen

En pas over 20 jaar zijn we allemaal ‘verglaasd‘, aldus onderzoeksbureau Stratix Consulting. Niet handig voor een kenniseconomie-in-wording, in een tijd waarin we in een ijltempo afhankelijker worden van het internet…

Die afhankelijkheid baart me ook steeds meer zorgen. Cybercriminelen zijn zo ‘goed’ geworden dat computersystemen eigenlijk niet meer te beveiligen zijn. Al was het maar vanwege het enorme aantal malwareprogramma’s, phishingpogingen en spamcampagnes die ze elke dag op de wereld loslaten.

Steeds meer aanvallen

Beveiligingsbedrijf Symantec meldt dat alleen vorig jaar al bijna 240 miljoen nieuwe malwareprogramma’s zijn ontdekt. En een op elke 476 e-mails is een poging tot phishing. Dat worden er alleen maar meer.

Het bezoeken van sociale-netwerksites wordt ook steeds riskanter met het oog op besmettingsgevaar. Cybercriminelen gebruiken de drukbezochte netwerken bovendien om zich onopvallend aan hun duistere praktijken te kunnen wijden. Een andere risicofactor is het gebruik van verkorte url’s.

Zanger zoeken = besmetting oplopen

En wie als zoekterm de naam van Nederlandse zangers opgeeft, loopt het meeste risico om een virus binnen te halen. Vooral Jan Smit is gevaarlijk voor computers. Dat blijkt uit onderzoek van softwareproducent McAfee. Het moet toch niet gekker worden ! Als dat zo doorgaat, kunnen we straks vanwege de veiligheidsrisico’s geen gebruik meer maken van al onze prachtige computersystemen…

En dat komt niet alleen doordat de criminelen moeilijk zijn te pakken. Het komt ook doordat velen de veiligheidsrisico’s van computer- en internetgebruik onderschatten. Er moet op dat gebied veel meer aan voorlichting worden gedaan. Zowel voor particulieren als voor bedrijven en andere organisaties.

Nieuwe wapens gevraagd

Verder kunnen we slechts hopen dat er snel nieuwe, effectievere wapens voor de cybercrime-bestrijders worden ontwikkeld. Wapens waarop de criminelen niet zo gauw een antwoord hebben. Koste wat het kost ! We kunnen ons eenvoudigweg niet permitteren dat we de strijd tegen de cybercriminelen verliezen !

Het Korps Landelijke Politiediensten pleit in een rapport dan ook voor uitbreiding van de internationale samenwerking op het gebied van cybercrime-bestrijding. Een ding is zeker in deze wapenwedloop: we zullen de komende jaren met zijn allen ongelooflijk veel geld moeten steken in beveiliging. En dat komt slecht uit in deze economisch moeilijke tijden.

Renske Cramer

Lees ook :

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

3 Responses to Verliezen van cybercriminelen is geen optie

  1. Pingback: Open source: doen of niet ? « Renske Cramer Tekstproducties

  2. Pingback: Smartphone doelwit van cybercriminelen « Renske Cramer Tekstproducties

  3. Pingback: Snel internet kan leegloop platteland voorkomen « Renske Cramer Tekstproducties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s