Economie weer op hellend vlak

Economie weer op hellend vlak

Het goede nieuws: er komt waarschijnlijk geen mondiale ‘double dip’ van de wereldeconomie. Het slechte nieuws: het economisch herstel zwakt alweer af. En de banken ? Die blijven aan de zijlijn staan.

China, India, de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië zullen de groei de komende maanden zien teruglopen. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Van de grote economieën staat eigenlijk alleen Duitsland er nog goed voor. Dat is gunstig voor ons: Duitsland is ons belangrijkste exportland.

Positieve cijfers Nederland

De Nederlandse economie doet het momenteel niet slecht, blijkt uit het laatste Conjunctuurbericht van het CBS. De export steeg in juni voor de vijfde maand op rij, en wel met 23 % ! De omzetgroei van de industrie lag in juni 19 % hoger dan in juni 2009.

De paradepaardjes waren de aardolie-, chemische-, rubber- en kunststofproductenindustrie. Zij zagen de omzet met maar liefst 36 % stijgen. Ook de elektrotechnische en de machine-industrie deden het goed. Net als de basismetaal, de metaalproductenindustrie en de transportmiddelenindustrie.

Sombere stemming

Nog geen herstel voor MKB in de metaalindustrieDat geldt echter niet voor het midden- en kleinbedrijf in de metaalindustrie. Het tweede kwartaal heeft deze groep nog steeds geen herstel gebracht, meldt de brancheorganisatie Koninklijke Metaalunie. Uitzonderingen: elektronicabedrijven en de oppervlaktebehandeling. De werkgelegenheid in de sector blijft maar afnemen. De verwachtingen ten aanzien van het derde kwartaal zijn ronduit negatief.

Ook elders in de industrie zijn de verwachtingen voor de rest van dit jaar niet hooggespannen. De Nederlandse producenten toonden zich vorige maand somber over de ontwikkeling van de productie. Het producentenvertrouwen daalde volgens het CBS voor de tweede achtereenvolgende maand, en wel met – 2,4 (juni: – 0,7).

Toestand bouw zorgwekkend

De bouw gaat een moeilijke tijd tegemoetVooral de bouw doet het nog slecht. Het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) maakte vorige maand bekend dat er in deze sector  dit jaar meer dan 40.000 banen verloren gaan. Het productieverlies loopt op tot 10 %.

De bedrijfstak roept om overheidssteun. Niet ten onrechte: de bouw is goed voor 6 % van het bruto binnenlands product. Het zou al helpen als er zekerheid kwam ten aanzien van de hypotheekrenteaftrek. Meer informatie over de crisis in de bouw vindt u vandaag in het Financieele Dagblad.

Banken remmen herstel

Intussen zijn de Europese banken in het tweede kwartaal wéér strengere eisen gaan stellen bij de kredietverlening aan bedrijven. En dat terwijl de vraag naar zakelijk krediet volgens de Europese Centrale Bank (ECB) weer verder toenam. Dat is uitermate zorgelijk. Het kan een extra rem vormen voor het afzwakkende economische herstel. Wie gaat deze krediet-kat nu eens de bel aanbinden ?

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

4 Responses to Economie weer op hellend vlak

  1. Pingback: Kabinet-in-wording, pas op met bezuinigen ! « Renske Cramer Tekstproducties

  2. Pingback: Supergroei en… torenhoge rente op komst ? « Renske Cramer Tekstproducties

  3. Pingback: Tobbend mkb dijt snel uit « Renske Cramer Tekstproducties

  4. Pingback: Haperend mkb dijt snel uit « Renske Cramer Tekstproducties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s