Wilt u écht snel internet ?

Glasvezels, de hoop van het internet

Internet weer eens tergend langzaam ? Troost u, er wordt aan gewerkt. Over een paar jaar hebben we misschien verbindingen die werken met de snelheid van het licht. Wat zou u zeggen van 1000 x sneller ?

Er komen steeds meer particulieren, bedrijven en andere organisaties op internet. Die brengen allemaal hun eigen computers, smartphones, sensoren en andere apparaten mee. Daarvoor is de capaciteit van internet nu al niet meer voldoende.

Routers zijn flessenhalzen

Daar komt bij dat er – mede door de komst van potentere processoren – allerlei nieuwe, krachtiger apparaten en toepassingen komen. Deskundigen denken dan ook, dat internet binnen een paar jaar min of meer dichtslibt. Zelfs al wordt het glasvezelnet drastisch uitgebreid.

Want met glasvezel alleen ben je er niet. De routers in het netwerk vormen flessenhalzen, die het net behoorlijk vertragen. Ze kunnen niet goed uit de voeten met al die optische signalen, die hen vanuit allerlei richtingen bereiken en die ook weer in allerlei richtingen doorgestuurd moeten worden.

Verkeer via vaste routes

Wat doen ze dus ? Ze zetten de optische signalen eerst om in elektrische signalen. Die slaan ze op in het geheugen totdat ze verwerkt kunnen worden. Vervolgens zetten ze die elektrische signalen weer om in optische varianten. Dat kost niet alleen tijd, maar ook energie.

Aan het Massachussetts Institute of Technology (MIT) werken ze aan een techniek, waarmee je dat probleem omzeilt. Tussen locaties die veel gegevens uitwisselen, worden op het netwerk vaste routes gecreëerd. De routers op zo’n traject verwerken alleen signalen die naar of van die locaties gaan.

Nieuwe hardware nodig

Doordat de signalen niet uit verschillende richtingen komen, is het niet meer nodig om de optische signalen om te zetten in elektrische. Het internet kan daardoor 100 tot 1.000 keer sneller worden en verbruikt ook nog eens minder energie. Over een tijdje wordt dit systeem in de VS getest.

Natuurlijk zal deze technologie aanvankelijk duurder zijn dan het huidige internet. Je hebt er nieuwe hardware voor nodig en je zult het netwerk moeten optimaliseren. Maar als er eenmaal voldoende gebruikers zijn, zal de prijs van dit ‘interlicht’-netwerk weer gaan dalen.

Meer bandbreedte door langzaam licht

Ook elders op de wereld werken wetenschappers aan nieuwe lichttechnologieën voor het internet. Bij het Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica (AMOLF) in Amsterdam bijvoorbeeld mikken ze op het vertragen van licht. Normaal plant zich dat voort met een snelheid van 300.000 km/seconde. Bij het AMOLF kunnen ze het dankzij nano-optica met een factor 1.000 afremmen.

Daardoor kun je de bandbreedte van het licht beter benutten. Bovendien kun je het licht dan gemakkelijker schakelen. Daar hoeft dan geen elektronica aan te pas te komen. Dat is een voordeel, want elektronica vertraagt de datatransmissie alleen maar.

Moleculen voor optische routers

Een andere oplossing is het werken met speciaal ontwikkelde moleculen. Dat gebeurt onder andere aan het Georgia Institute of Technology in Atlanta. Daarmee kun je optische routers bouwen, waarmee transmissiesnelheden tot maar liefst twee terabyte (2.000 gigabyte) per seconde binnen bereik komen.

Futuristisch ? Ja, nog wel. Maar de ontwikkelingen op deze gebieden gaan waarschijnlijk sneller dan we denken. Gelukkig maar !

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

One Response to Wilt u écht snel internet ?

  1. Pingback: Snel internet kan leegloop platteland voorkomen « Renske Cramer Tekstproducties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s