Stresstest verlicht bancaire hoofdpijn maar even

Banken onder stress

De meningen over de stresstest van de Europese banken zijn verdeeld. Hoe reageren de financiële markten vandaag ? En hoe gaat het dan verder ?

Na de publicatie van de stresstest-resultaten reageerden de Amerikaanse beurzen vrijdagavond positief. Ook in Azië en Europa zal het vandaag nog wel meevallen op de beurs. De financiële markten kijken het nog even aan. Maar de kritische geluiden klinken wel steeds harder…

Opgetrokken wenkbrauwen

Op het eerste gezicht zijn de resultaten van de stresstest veelbelovend. Van de 91 banken zijn er maar 7 gezakt. Een paar Griekse en Spaanse instellingen, wat niemand verbaasde. En… de Duitse Hypo Real Estate. Dat leverde wel de nodige opgetrokken wenkbrauwen op.

Maar de financiële schade blijft vooralsnog beperkt. De 7 banken hoeven ‘maar’ € 3,5 miljard op te halen om weer netjes binnen de EU-normen te vallen. Een succesvol p.r.-offensief om de financiële markten gerust te stellen, zou je zeggen. Onze banken zijn gezond en kunnen tegen een stootje.

Deskundigen blijven ongerust

Maar deskundigen zijn er niet gerust op. Om het p.r.-offensief te laten slagen, is de lat van de stresstest niet al te hoog gelegd. Zelfs de zwakkere Zuid-Europese banken moesten immers kunnen slagen voor de test. Onderzocht is wat er gebeurt met het eigen vermogen van de banken als ze twee jaar achtereen te maken krijgen met onder andere

  • een economische krimp van 3 %;
  • een daling van de aandelenkoersen met 20 % en
  • een daling van de huizenmarkt met 10 %.

Grotere rampspoed op komst ?

Dat is op zich vrij fors. Maar in de praktijk konden de banken nog wel eens met grotere rampspoed worden geconfronteerd, redeneren de critici. Kunnen ze dat aan ? Verder is maar 65 % van de Europese banken aan de stresstest onderworpen. Hoe staat het eigenlijk met de rest ?

Het grootste punt van kritiek is echter, dat zo’n 90 % van de staatsschulden buiten beeld zijn gebleven. Stel dat landen op een gegeven moment niet meer in staat zijn om hun schulden af te lossen. En dat de overige EU-landen de handen van hen aftrekken. Dat is niet ondenkbaar. Hoe doorstaan de banken zó’n stresstest ?

Neergaande spiraal

Zolang de problemen in Zuid-Europa niet zijn opgelost, blijven de financiële markten dan ook onzeker over de toekomstperspectieven. De banken vertrouwen elkaar niet. Ze weten immers niet wat hun concullega’s zoal in hun portefeuille hebben. Ze durven nauwelijks zaken met elkaar te doen.

Met als gevolg dat de broodnodige kredietverlening aan het bedrijfsleven verder in de knel komt. Dat vertraagt het economisch herstel. Ook bij de zuidelijke zorgenkinderen. En voor je het weet, komen we in een neergaande spiraal terecht.

Het Grote Geld

De banken moeten dus het aandeel van staatsschulden en ander risicovol papier in hun portefeuilles terugdringen. En zich meer richten op particulieren en het bedrijfsleven. Maar ja, daar is Het Grote Geld niet mee te verdienen. Dat vinden de aandeelhouders van de banken dus niet leuk. De financiële wereld zal daarvoor dan ook naar andere wegen moeten zoeken.

Nu is de wetgeving voor de sector wel aangescherpt, met name in de VS. Maar de financiële wereld is een inventief en snel reagerend organisme. Een organisme met heel veel tentakels over de hele wereld. En geld is in sommige opzichten net als water: het stroomt daarheen waar de belemmeringen het geringst zijn. En de opbrengsten het grootst.

Wéér destabilisatie

Een deel van de risicovolle financiële activiteiten zal zich dus verplaatsen tot buiten de invloedssfeer van de wetgevers. Dat kan opnieuw op grote schaal tot destabilisatie leiden. Ook al komen we er op termijn uit met Zuid-Europa en andere zwakke landen, de financiële wereld blijft een bron van economische zorg.

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

One Response to Stresstest verlicht bancaire hoofdpijn maar even

  1. Pingback: Kabinet-in-wording, pas op met bezuinigen ! « Renske Cramer Tekstproducties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s