Consume(e)ren voor economisch herstel

Redt consument de economie ?

Gaat De Consument eindelijk een bijdrage leveren aan het economisch herstel ? Het lijkt er nu toch van te komen. Maar of het veel zal helpen…

Als je in bijvoorbeeld winkelcentra ziet wat ‘men’ allemaal koopt, van levensmiddelen tot elektronica, dan zou je het niet zeggen. Maar De Consument houdt nog altijd zijn hand op de knip. Gelukkig is de stemming in juli een beetje verbeterd. We gaan weer wat consumeeren in plaats van consuminderen.

Voedings- en genotmiddelen plussen

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren we deze maand minder somber over de economie. Maar onze koopbereidheid bleef nog gering. Want over onze eigen financiële situatie waren we juist pessimistischer. Al met al kwam de index van het consumentenvertrouwen toch uit op -14. In juni stond die nog op -18.

De jongste cijfers over ons uitgavenpatroon dateren van mei. In die maand gaven we 2,9 % meer uit aan goederen dan in mei 2009. Voedings- en genotmiddelen noteerden een plus van bijna 4 %. Aan diensten besteedden we juist minder (- 0,2 %).

Begrotingstekorten

Ook elders in de EU gloort er enig herstel van de consumentenbestedingen. Maar het gaat erg langzaam. Voor 2012 zullen ze dan ook geen substantiële bijdrage leveren aan de economische groei. Dat meldde het Internationale Monetaire Fonds gisteren.

Het IMF waarschuwde nog eens tegen het al te hardhandig terugdringen van de begrotingstekorten. Dat kan de economische groei jarenlang op achterstand zetten. Laten we hopen dat onze politici een gulden middenweg weten te bewandelen… (En dat ze een beetje opschieten met de vorming van een kabinet !)

Nieuwe crisis op komst ?

Het IMF is tevens bang voor een nieuwe kredietcrisis. Vooral bij de Zuid-Europese zorgenkinderen (Griekenland, Portugal, Spanje en Italië). Hun economieën drijven op het midden- en kleinbedrijf. Die ondernemingen zullen de komende tijd minder makkelijk aan nieuwe leningen komen.

Al helemaal als de banken in die landen slecht uit de ‘stresstest’ komen. Tijdens die test wordt bekeken hoe 91 Europese banken zich houden als er een flinke economische terugval komt en ze moeten afboeken op staatsschulden. De resultaten worden morgen bekend gemaakt. Na beurs, en dat is natuurlijk niet voor niets…

Resultaten uitgelekt

De eerste resultaten zijn namelijk al uitgelekt. En die zijn niet erg hoopgevend. Er zijn zelfs Grote Namen die niet goed uit de test zouden komen. Zoals de Commerzbank en de Postbank in Duitsland. En de Italiaanse Banco Popular. Dat is griezelig !

Verder zijn er problemen bij Portugese en Griekse banken. Dáárvan kijkt natuurlijk niemand meer op. Maar als alle andere geruchten ook kloppen, kon de economische zomer nog wel eens veel heter worden dan ons lief is…

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s