Cyberschild ook iets voor Europa ?

Tijd voor harde maatregelen tegen computercriminaliteit

Cybercriminaliteit neemt steeds grotere vormen aan. De VS nemen maatregelen. Ook iets voor Europa ?

Cybercriminelen en beveiligers van computersystemen zijn al decennia bezig met een intrigerende wapenwedloop. Het begint er steeds meer op te lijken dat de beveiligers aan de verliezende hand zijn. Of in elk geval almaar vaker achter de criminele feiten aanlopen.

Enorme schade door cybercrime

Computercriminaliteit kost niet alleen handen vol geld, maar levert dus ook steeds meer gevaar op voor de informatiseringsinfrastructuur. Een geslaagde, breed opgezette cyberaanval kan (delen van) een land behoorlijk ontwrichten. En zo de economie enorme schade toebrengen.

De Amerikaanse overheid wil daarom een netwerk opzetten dat alarm slaat bij vijandelijke computeractiviteiten. Dat ‘cyberschild’ heet Perfect Citizen. Het bestaat onder andere uit sensoren die in computernetwerken van bedrijven en overheden worden geïmplementeerd.

Verouderde systemen kwetsbaar

Het gaat daarbij vooral om wat verouderde systemen. Systemen dus die nog zijn ontworpen toen interconnectiviteit en beveiliging nog niet zo’n heel belangrijk thema waren. Bijvoorbeeld voor telecommunicatie, openbaar vervoer (metro, trein, luchtverkeersleiding) en energieproductie.

Tegenwoordig hangen ook die verouderde systemen aan het internet. Daardoor zijn ze relatief gemakkelijk te kraken. Ook al zetten hun beveiligers alles op alles om kwaadwillenden buiten de elektronische poorten te houden.

Aanslagen niet denkbeeldig

Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als in de VS het elektriciteitsnet wordt lamgelegd. En dat is nochtans niet denkbeeldig ! Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten worden de bijbehorende computersystemen in landen als Rusland en China op de voet gevolgd. Eng !

Een commissie van senatoren heeft daarom een wetsvoorstel ingediend dat de gevolgen van een cyberaanval moet beperken. Krachtens het voorstel krijgt president Obama de macht om (delen van) het internet af te sluiten. Zodat de gevolgen nog enigszins zijn te beperken.

Gekrakeel over privacy

Dat heeft inmiddels natuurlijk geleid tot veel gekrakeel over aantasting van de privacy en de vrijheid van meningsuiting. Het wetsvoorstel heeft dus ongetwijfeld nog een lange weg te gaan voor het wordt aangenomen. Tenzij een cyberaanval de tegenstanders op hardhandige wijze duidelijk maakt dat het misschien toch nog niet zo’n slecht idee is.

Inmiddels kun je je afvragen of er aan deze kant van de oceaan niet ook maatregelen moeten worden genomen. Onze maatschappij hangt van de computersystemen aan elkaar. Ook wij zijn immers veel afhankelijker van De Computer – en derhalve veel kwetsbaarder – dan we voor onszelf durven toegeven !

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

One Response to Cyberschild ook iets voor Europa ?

  1. Pingback: Verliezen van cybercriminelen is geen optie « Renske Cramer Tekstproducties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s