Gebruiksaanwijzing ondergeschoven communicatiekindje

Handgreep veilig... mits je de handleiding leest

Gebruikt als saldo woon niet slechts voor lichaamsgewichthefboomwerking bij. Zorg altijd ervoor weer vast de staaf veilig in bijlage vóór elk gebruik is en maak als los.

Deze en andere wartaal staat in een voddige handleiding voor een verplaatsbare handgreep (foto). U kent ze misschien wel. Die grepen met vacuümkoppen die je bijvoorbeeld aan de wand van de douche kunt bevestigen. Als zo’n greep goed vast zit, kun je je eraan vast houden.

Nare gevolgen voor uw klant

Een handig hulpmiddel dus voor senioren en mensen met een lichamelijke beperking. Die waarschijnlijk niets van deze poging tot handleiding begrijpen… En dat kan nare gevolgen hebben. Want als gezegd: zo’n greep moet je wel goed vast zetten. En je moet hem goed in de gaten houden, want na verloop van tijd laat hij vanzelf weer los.

Nu bevat het foldertje ook gebruiksaanwijzingen in een flink aantal andere talen, waaronder het Frans, Duits en Engels. Die Franse en Engelse versies zijn nog wel te volgen – als je die talen tenminste machtig bent. De Duitse versie daarentegen is weer om te huilen. Wie of wat heeft die ‘vertalingen‘ in ’s hemelsnaam gemaakt ?

Bang voor productaansprakelijkheid ?

Ik begrijp werkelijk niet waarom de fabrikant of de Nederlandse leverancier niet zorgt voor een heldere, Nederlandse gebruiksaanwijzing. Een handleiding die door een deskundige is vertaald. En waar desnoods nog een tekstschrijver overheen is gegaan. Want vertalen en effectief communiceren zijn twee verschillende disciplines.

Zijn fabrikant en leverancier dan niet bang voor een productaansprakelijkheidsclaim ? Als iemand zo’n onbegrijpelijke gebruiksaanwijzing verkeerd interpreteert en met greep en al uit bad kukelt, kunnen de gevolgen aanzienlijk zijn. Zowel voor het slachtoffer als voor de leverancier (aansprakelijkheid, imagoschade).

Worden regels niet gehandhaafd ?

Ik begrijp evenmin waarom de overheid toestaat dat dergelijke medische hulpmiddelen – want dat zijn ze uiteindelijk toch – op deze manier op de markt worden gebracht. Voor bijna alles in dit land gelden immers regels en voorschriften !

Of zijn er wel degelijk wettelijke regels voor gebruiksaanwijzingen ? Voor etiketten en verpakkingen zijn ze er tenslotte wel. Worden die regels dan misschien niet (goed) gehandhaafd ? Dat zou me niet verbazen. Tenslotte zijn ‘we’ niet eens in staat om een rookverbod in horeca-instellingen te handhaven…

Veel ongelukken door gebruiksaanwijzingen

Nu is dit maar één voorbeeld van een ontoereikende gebruiksaanwijzing. Maar als je je oor in je omgeving te luisteren legt en wat googelt, stuit je op veel meer aanwijzingen-leed. Er schijnen jaarlijks heel wat ongelukken door te gebeuren.

Dus als u goederen produceert en/of levert die risico’s kunnen opleveren voor consumenten,

  • zorg dan voor een goede (vertaling van de) gebruiksaanwijzing met
  • verhelderende illustraties (tekeningetjes en/of foto’s, liefst in kleur) en
  • laat de tekst nalopen door een ervaren tekstschrijver.

Versterk uw imago !

Voor een relatief klein bedrag kunt u misère als ongelukken, aansprakelijkheidsclaims en imagoschade voorkomen. Sterker nog: u versterkt uw imago als u uw producten voorziet van duidelijke handleidingen. En dat zal u geen windeieren opleveren !

Lees ook:

 

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

2 Responses to Gebruiksaanwijzing ondergeschoven communicatiekindje

  1. Pingback: Schrijf heldere handleidingen: 20 tips « Renske Cramer Tekstproducties

  2. Pingback: ‘Wetten dwingen organisaties niet tot begrijpelijke communicatie’ « Renske Cramer Tekstproducties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s