Paars Plus is een heilloos plan

Paars Plus ? Niet aan beginnen !

Wat een heilloos plan, dat paars plus ! Als het er al van komt, is zo’n kabinet vast geen lang leven beschoren. Zal de schade voor de economie beperkt blijven ?

VVD-leider Rutte wilde dat er vóór 1 juli jl. een nieuw kabinet zou zijn. Dit mede omdat ons land zich nog steeds in een economische crisis bevindt. Maar die druk lijkt nu toch een beetje van de ketel. Ik schreef het laatst al: als je niets doet, lossen problemen soms ‘vanzelf’ op.

Economie weer in lift

Dat lijkt nu ook aan de hand te zijn met de economie. De berichten over het herstel worden steeds hoopgevender. Neem nu de gisteren gepubliceerde, halfjaarlijkse vooruitblik van ABN Amro MeesPierson. Daaruit blijkt dat het Europese bedrijfsleven weer aardig in de lift zit.

Dat is op de eerste plaats te danken aan de dalende koers van de euro ten opzichte van de dollar. Een half jaar geleden stond de euro nog op 1,50. Inmiddels noteert de munt 1,25. En binnen 12 maanden staat koers op 1,05, denkt de bank.

Groei in ons voordeel

Een tweede voordeel is de sterke groei van opkomende landen als Brazilië en China. Er ontstaat een middenklasse die het goed heeft en dus steeds meer gaat besteden. Daar spelen Europese bedrijven natuurlijk gretig op in.

Al met al ziet het ernaar uit dat er geen sprake zal zijn van een ‘double dip’. De Europese economie groeit dit jaar met 1,2 % en volgend jaar met 1,4 %. Vooral Duitsland doet het goed. Ook daarvan profiteert het Nederlandse bedrijfsleven. Duitsland is al sinds jaar en dag ons belangrijkste exportland.

Politiek experiment waagstuk

Nu de economie weer in de plus staat, durft De Politiek kennelijk wel een eigen plus-experiment aan. Maar dat kán bijna niet goed gaan. De verschillen tussen de standpunten van de partijen zijn simpelweg te groot.

Ook een regeerakkoord van een paar pagina’s kan in dit verband geen soelaas bieden. Dat is alleen maar uitstel van executie. We kunnen slechts hopen dat de paars-plussers de economische plus niet meteen weer de nek omdraaien met al te draconische bezuinigingen….

Renske Cramer

 

 

 

 

 

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s