Uit in Maastrichtse boekenkerk

Bij de ingang van de 'boekenkerk'. Rechts de inloopboekenkast.

Zal ik het doen ? Weet ik het wel zeker ? Ja ! Bij deze roep ik Maastricht uit tot mijn favoriete stad. In elk geval in Nederland.

Vorige week zijn we een paar dagen naar Zuid-Limburg geweest. Dat doen we wel vaker. Voor het fraaie heuvellandschap. En natuurlijk voor het sfeervolle Maastricht. Daar is steeds weer veel te zien en te beleven. Niet in de laatste plaats op het gebied van shopping. En daar ben ik dol op…

Boekhandel is hoogtepunt

Een hoogtepunt is voor mij steeds weer een bezoek aan boekhandel Selexyz (nu Polare). Die zit sinds eind 2006 in de 800 jaar oude Dominicanenkerk (zie de foto’s). Dat is een van de oudste gotische kerken van ons land. Een mooi gebouw met waardevolle muur- en gewelfschilderingen (adres: Dominicanerkerkstraat 1).

De kerk is al twee eeuwen niet meer in gebruik als gebedshuis. Ze werd voor allerlei andere doelen gebruikt, variërend van fietsenstalling tot carnavalstempel. Na een ingrijpende restauratie kreeg architectenbureau Merkx + Girod (Amsterdam) de opdracht om er een boekhandel van te maken.

Inloopboekenkast was waagstuk

Om extra vloeroppervlak te realiseren, plaatsten de architecten een soort grote inloopboekenkast met twee verdiepingen asymmetrisch in de ruimte. Daarmee wilden ze de hoogte en de bijzondere architectuur van de kerk benadrukken. Een architectonisch waagstuk !

Naar boeken snuffelen onder het dak van de kerkMaar de modern vormgegeven, stalen inloopkast versmelt prachtig met het interieur van de kerk. Op de bovenste verdieping loop je echt vlak onder een deel van het gewelf. Een aparte  ervaring ! Er heerst een bijzondere sfeer in het gebouw. Het ontwerp won in 2007 dan ook de prestigieuze Lensvelt Architect interieurprijs.

Beveiliging met RFID

De boekhandel biedt een breed en diep assortiment van zo’n 50.000 boeken plus veel kranten en tijdschriften. Die boeken zijn allemaal voorzien van een RFID-tag (een chip met een zendertje). Die beveiligt de werken niet alleen, maar maakt ze voor personeel en klant ook makkelijker vindbaar.

En – last but not least – in het voormalige priesterkoor wordt uitstekende koffie geschonken. Je kunt er op je gemak even je nieuwe aanwinsten bekijken. Deze winkel heeft eigenlijk maar één nadeel. Er zijn zoveel interessante boeken te vinden, dat je er al gauw (veel) meer uitgeeft dan je van plan was…

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s