Windows XP wordt achilleshiel bedrijven

Windows XP: hoogste tijd voor een alternatief !

Snapt u dat nou ? Dat mensen met iets doorgaan terwijl ze weten dat het niet goed is ? Of het nu roken is of werken met kwetsbare software, ik vind het onbegrijpelijk.

Om even bij de computerprogrammatuur te blijven: het automatiseringssysteem van heel veel bedrijven (wereldwijd !) draait onder Windows XP SP 2. Waarbij dat laatste staat voor de upgrade Service Pack 2. Maar vanaf 15 juli a.s. biedt Microsoft geen support meer op dat systeem…

Kwetsbaarder voor aanvallen

Dus: die bedrijven krijgen daarna geen updates en patches meer (waarmee o.a. beveiligingslekken worden gedicht). Daardoor wordt die XP-versie geleidelijkaan kwetsbaarder voor bijvoorbeeld aanvallen van kwaadwillenden. Deskundigen verwachten dat er vanaf augustus al gevaarlijke gaten zullen vallen in de verdedigingslinies van het systeem.

Ik begrijp werkelijk niet dat ondernemingen het zover laten komen. Cybercriminaliteit rukt razendsnel op én wordt steeds geavanceerder ! Als het fout gaat, kan het een bedrijf enorm veel geld kosten. En grote imagoschade opleveren.

Nonchalance bij automatisering

Wat kunnen ze doen ? In principe razendsnel upgraden naar Service Pack 3. Maar dat is een tijdelijke oplossing. In april 2014 ondersteunt Microsoft ook dat niet meer. Een overstap naar een moderner besturingssysteem ligt dus meer voor de hand. Dat wordt dus aanpoten, met alle extra kosten en risico’s vandien !

Ik heb op dit blog al eerder geschreven over de kennelijke nonchalance waarmee sommige organisaties omgaan met automatisering. Ze werken met verouderde hard- en software. Belangrijke, productiviteitsverhogende applicaties ontbreken (zie mijn stukje ‘Do IT !’ van 5 mei jl.).

Beveiliging gebrekkig

En er is niet zelden sprake van een gebrekkige beveiliging. Denk maar aan de problemen rond de banken (skimming-problematiek) en de webwinkels (7 april jl.). En aan het elektronisch patiëntendossier (29 maart), waarvan de Eerste Kamer onlangs terecht de ontwikkeling heeft stopgezet.

Het wordt hoog tijd dat bedrijven meer aandacht aan die onderwerpen gaan besteden. We lopen al achter op automatiseringsgebied en zo wordt het alleen maar erger. Misschien een leuk speerpuntje voor het nieuwe kabinet ? De economie zal er immers wel bij varen…

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s