Spier gescheurd ? Neem een kunstspier !

Hamstring gescheurd ? De wetenschap weet er straks wel raad mee Spier gescheurd ? Over enige tijd is dat gemakkelijk te repareren. Met kunst-spierweefsel. Maar voetballer Arjen Robben zal helaas nog ‘gewoon’ moeten herstellen van zijn hamstringblessure van zaterdag.


Wetenschappers zoeken al jaren naar een materiaal dat zich gedraagt als spierweefsel. Dat weefsel is in staat van vorm te veranderen, terwijl het flink wordt belast. Het namaken van dat materiaal bleek allerminst eenvoudig. Maar de wetenschap staat voor niets, lijkt het wel.

Proteïne nagemaakt

Onderzoekers aan de Universiteit van British Columbia (Vancouver) is het namelijk gelukt, zo bleek uit het blad Nature. Ze hebben een proteïne nagemaakt die in spierweefsel zit, een ‘titin’. Alleen is hun variant een stuk kleiner dan het origineel.

Met dit materiaal is het over enige tijd mogelijk om vervangend spierweefsel en complete kunstspieren te vervaardigen ! De volgende stap in die ontwikkeling is ervoor zorgen dat het weefsel reageert op elektrische signalen, zodat het aan te sturen is.

Ook voor hulpmiddelen

Daardoor kun je dit materiaal ook gebruiken voor medische hulpmiddelen, bijvoorbeeld voor mensen die verlamd zijn. Je zou ze zelfs kunnen inbouwen in robots. Helaas is de proteïne gevoelig voor hoge temperaturen en andere ‘vijandige’ omgevingsfactoren. Dus dat kan nog even niet. Maar ook daar zullen knappe koppen wel weer een oplossing voor vinden. ‘Gewoon’ een kwestie van tijd.

Lees ook: Sterkere spieren kweken… in het laboratorium

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

One Response to Spier gescheurd ? Neem een kunstspier !

  1. Pingback: Sterkere spieren kweken… in het laboratorium « Renske Cramer Tekstproducties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s