Woningmarkt behoeft structurele aanpak

Woningmarkt dreigt compleet vast te lopen

Naarmate de verkiezingscampagne vordert, neemt de verwarring rond de hypotheekrenteaftrek toe. Wordt hij straks beperkt of niet ? En: zijn we eigenlijk wel tegen beperking ?

Je zou verwachten dat woningbezitters fel gekant zijn tegen beperking van de aftrek. Blijkens een onderzoek van de Vereniging Eigen Huis onder 118.000 huizenbezitters en 3.000 huurders valt dat mee. De meerderheid is niet persé tegen beperking.

AOW buiten schot

Maar dan moeten verworvenheden als de AOW, de uitkeringen, de gezondheidszorg, onderwijs en de veiligheid op straat wel buiten schot blijven. Dan kun je beter snijden in integratie of kunst en cultuur, vinden ze. (Alsof er op kunst en cultuur nog niet genoeg is bezuinigd…)

Andere cijfers komen uit een enquête van hypothekenbemiddelaar De Hypotheker onder 12.000 klanten. Van hen wil 49 % de aftrek intact laten en is 38 % niet tegen beperking. Van de (aspirant-) huizenbezitters laat 64 % de aftrekmogelijkheden in elk geval zwaar meewegen in zijn kiesgedrag.

Stilzwijgen rond overdrachtsbelasting

Dat lijkt me heel verstandig. Het aantal woningbezitters dat door de economische crisis in moeilijkheden komt, verdubbelt volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau. Als dan ook de hypotheekrente nog eens wordt beperkt, kan dat leiden tot een verdrievoudiging van de probleemgevallen. Met alle gevolgen vandien.

De politieke partijen hebben zich teveel vastgebeten in de hypotheekrenteaftrek. En blijkens het lijsttrekkersdebat van gisteravond zal die de coalitievorming flink bemoeilijken. Maar over andere instrumenten op de woningmarkt, zoals de overdrachtsbelasting, hoor je weinig. Jammer ! Want als je die verlaagt, trek je de vastzittende woningmarkt vlot. En dat kan voor de overheid heel lucratief worden.

Pijnpunten nú aanpakken !

Kortom: het is tijd voor een structurele aanpak van de woningmarkt. Anders blijft het tobben met de bekende pijnpunten, zoals de gebrekkige doorstroming, het ‘scheefwonen’ en de mismatch tussen vraag en aanbod. Politici, grijp uw kans en scoor ! Wonend en bouwend Nederland zullen u dankbaar zijn.

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s