Dotjes van opslagmediums

Chip met 1 terabit aan opslagcapaciteit komt er aan !

Een terabit aan informatie op een geheugenchip van maar één vierkante centimeter ? Dat lijkt onvoorstelbaar. Maar hij komt er aan ! 

Wetenschappers zoeken naarstig naar methoden om steeds meer informatie op te slaan op een almaar kleiner oppervlak. Die media moeten dan ook nog eens snel te beschrijven en te lezen zijn. Want we gaan steeds meer digitale informatie opslaan. De North Carolina State University heeft daarvoor een interessante, nieuwe techniek ontwikkeld.

Chips met nanodots

Ze werken daar aan een chip met magnetische ‘nanodots’. Dat zijn deeltjes met een dikte van zo’n 6 nanometer. Die worden met een nieuwe techniek opgedampt op een niet-magnetische drager. Deze drager is gemaakt van titaniumnitride. (Een nitride is een inerte verbinding tussen stikstof en een elektropositief element.)

De nanodotjes komen in een ordelijk patroon op de drager te liggen. En wel zodanig dat ze met hun magnetische veldjes in dezelfde richting wijzen. In die vorm kun je er informatie op opslaan. Een terabit per vierkante centimeter dus.

Meer ruimte dan flash

Dat is 50 x meer dan op een vergelijkbare flash-geheugenchip. En flash heeft momenteel de grootste opslagdichtheid. Geen wonder dus dat chipproducenten als Hitachi zich bij de ondzoekers hebben gemeld om te helpen bij het marktrijp maken van de techniek.

Want perfect is de techniek nog niet. De onderzoekers werken momenteel nog met nanodotjes van nikkel. Dat vereist een lage omgevingstemperatuur. Ze willen het nikkel daarom vervangen door platina, dat ook bij kamertemperatuur werkt.

Renske Cramer

Lees ook:

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

One Response to Dotjes van opslagmediums

  1. Pingback: Nieuwe chip zorgt voor eigen stroom « Renske Cramer Tekstproducties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s