Peta en Zetta gaan ons veel geld kosten

Toename hoeveelheid gegevens gaat veel geld kostenWeet u hoeveel een petabyte is ? Of een zettabyte ? Ik heb dat niet paraat. Het zijn eenheden waarmee je niet vaak in aanraking komt. Maar dat zal de komende jaren snel veranderen.

En in de IT wordt er nu al volop mee gewerkt. Dat heeft te maken met onze verzamel- en bewaarwoede. We gaan steeds meer digitale gegevens opslaan. Tussen nu en 2020 zal de hoeveelheid digitale informatie in de wereld met een verbijsterende 35 triljoen gigabyte toenemen. Dat meldt het Amerikaans onderzoeksbureau IDC in een recent rapport.

Wat bewaar je ?

In 2009 groeide de hoeveelheid digitale informatie in de wereld met 62 % (een record) tot zo’n 800.000 petabytes (1 petabyte = 1 miljoen gigabyte). Dit jaar sprint ze door tot een omvang van 1,2 miljoen petabytes (= 1,2 zettabytes). En in 2020 zal de hoeveelheid digitale informatie 44 x zo groot zijn als in 2009. (Bent u er nog ?)

Dat roept een groot aantal vragen op. Zoals: wat bewaar je en wat niet ? Hoe en waar slaan we die gegevens op ? Hoe beveiligen we ze ? Hoe zorgen we ervoor dat alles nog een beetje snel terug te vinden en op te roepen is ?

Beeldmateriaal structureren

Daarvoor hebben we allerlei nieuwe hulpmiddelen nodig. Bijvoorbeeld nieuwe zoekmachines. En technieken om ongestructureerde gegevens (als beelden) te structureren. Want de meeste informatie die we opslaan, bestaat uit ongestructureerde data.

Verder is er grote behoefte aan nieuwe opslagmiddelen en bijbehorende opslag- en beheer(s)technieken. En uiteraard hulpmiddelen voor het beveiligen van al die gegevens. De regelgeving op dat gebied wordt immers snel strenger.

Efficiëncy verbeteren

Dat zal allemaal heel veel geld kosten. En menskracht, zou je denken. Maar volgens IDC zal het personeelsbestand in ‘de’ IT tot 2020 met maar een factor 1,4 toenemen. Dus misschien kunnen we het beste beginnen met het ontwikkelen van hulpmiddelen waarmee deze IT’ers héél efficiënt kunnen werken…

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s