Deliberaliseren financiële markten wordt moeizaam proces

Onthutsend beeld financiële wereldVerontrustend en soms onthutsend. Dat vind ik het beeld van de financiële wereld dat de commissie-De Wit schetst. Zijn de problemen eigenlijk wel op te lossen ?

De commissie heeft onderzoek gedaan naar de oorzaken van de kredietcrisis. Dat gebeurde in de vorm van een parlementair onderzoek. Daardoor konden de hoofdrolspelers uit de financiële wereld niet onder ede worden gehoord. Ze lieten dus bepaald niet het achterste van hun tong zien. Sommigen kwamen zelfs niet eens opdagen. Een gemiste kans ! Er is ongetwijfeld nog veel wat we niet weten.

Moeizame relaties

Daarom is het goed dat de politiek van de tweede ronde een parlementaire enquête wil maken. In de loop van dit jaar onderzoekt de commissie de aanpak van de crisis en de staatssteun aan de financiële sector. En tijdens een enquête kunnen de ‘getuigen’ wél onder ede worden gehoord. Terecht; de onderste steen moet boven komen !

Het eerste rapport geeft een goed beeld van de moeizame relatie tussen beleidsmakers en toezichthouders aan de ene kant en de financiële sector aan de andere zijde. Een paar conclusies:

  • er is eigenlijk niets veranderd in de financiële sector. Er kan wéér zo’n crisis ontstaan. Maar dan met nog ernstiger gevolgen voor de samenleving;
  • er moet veel meer toezicht komen op de financiële bedrijfstak, inclusief De Nederlandse Bank. Nationaal én op EU-niveau.

Mondiaal toezicht gewenst

Voor dat verscherpte toezicht doet de commissie een aantal aanbevelingen. De politieke wil lijkt aanwezig om die aanbevelingen in te voeren. Maar de internationale concurrentiepositie van de financials in de eurozone mag niet worden ondermijnd. Daarom moet het op mondiaal niveau gebeuren.

Want de financiële wereld is complex, hecht en vooral ook zeer wijdvertakt. Het deels deliberaliseren van deze markten wordt daarom een moeizaam proces. De sector is vanaf de jaren ’90 juist geliberaliseerd en zit niet te wachten op inmenging van buitenaf.

De tijd dringt

Het nemen van serieuze maatregelen zal van alle betrokkenen de nodige moed, daadkracht en doorzettingsvermogen vergen. En geduld, want het zal veel tijd kosten. Of er doeltreffende resultaten geboekt zijn voor ons nieuwe euro-noodfonds leeg is, is dus zeer de vraag.

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s