Euro-brand meester ?

Euro: op naar inflatie-import...

De beurzen in Azië sloten vanmorgen iets hoger. De AEX-index opende 3,3 % hoger. Andere Europese beurzen vertoonden eenzelfde beeld. Gaat de euro het redden ?

De eurolanden hebben een steunfonds van € 500 miljard gevormd. Het IMF legt nog eens € 220 miljard op tafel. En de Europese Centrale Bank gaat obligaties uit de secundaire markten opkopen. Daarmee willen ze problemen als het Griekse drama beteugelen. Is het voldoende om een aanval van speculanten op de euro af te slaan ?

Beleggers in paniek

Dat is nog maar de vraag. Beleggers zijn mondiaal in paniek geraakt. Dat is een brand die snel om zich heen grijpt, maar niet zo snel is te blussen. De beleggers zijn vooral bang

  • dat banken en verzekeraars veel meer belegd hebben in Griekenland en andere ‘gevaarlijke’ eurolanden dan ze toegeven;
  • dat Griekenland niet aan zijn nieuwe verplichtingen kan voldoen. Dan zal het land zijn schulden moeten herstructureren. Dat betekent forse verliezen op de Griekse staatsobligaties;
  • dat met name Portugal, Spanje en Ierland in vergelijkbare problemen komen als Griekenland. Alleen Spanje kan dan al een flink deel van het noodfonds opsouperen;
  • dat de rijke eurolanden daarna niet meer op zo’n grote schaal zullen bijspringen.

Allemaal bepaald niet ondenkbaar… Dat wantrouwen werk je niet zomaar even weg met een noodfonds, hoe veelbelovend dat ook lijkt.

Muntunie vergt sterke politieke unie

Want op korte termijn kan het de financiële markten wel enigszins stabiliseren. De ergste paniek dooft uit. En op zich kan het noodfonds een aanzet zijn tot de vorming van een serieuze muntunie. De eurosceptici zeiden het al bij de invoering van de euro: een muntunie kan alleen gedijen als er ook een sterke politieke unie bij hoort. Mogelijk komt die over enige tijd eindelijk tot stand.

Maar op de wat langere termijn zal waarschijnlijk blijken dat de eurolanden te laat hebben ingegrepen. Dit fonds had er minimaal twee maanden eerder moeten zijn. Bovendien is er waarschijnlijk niet genoeg geld in kas. Het speculatiespook zal over een poosje opnieuw de kop opsteken. De europot is snel leeg als het dan werkelijk uit de hand loopt met een of meer zorgenkinderen als Portugal, Spanje en Ierland. En/of met andere eurolanden die momenteel wat minder in de schijnwerpers staan.

Onzekerheid blijft

De onzekerheidsbrand blijft dus onder het oppervlak van de financiële markten doorsmeulen. Maar er is weinig voor nodig om het vuur opnieuw te laten oplaaien. En wat als de zuidelijke eurolanden inderdaad dieper in de problemen komen ? Dan zullen de zwakste broeders toch uit de euro moeten stappen. Of we moeten de eurozone splitsen in 2 of 3 sectoren (zie ook mijn bijdrage ‘Naar euroregio’s ?’ van 3 mei jl.).

Inflatie importeren

Al met al zal de koers van de euro nog wel even verder dalen. We gaan dus meer inflatie importeren. Want producten die in dollars worden betaald (zoals olie), worden duurder. Aan de andere kant kunnen we meer exporteren naar landen buiten de eurozone. Dat is goed voor de economie. Het huidige herstel wordt immers vooral gedragen door de export, niet door de binnenlandse vraag. Deskundigen denken dat de extra groei opweegt tegen de hogere prijzen op de binnenlandse markt.

Ik hoop dat ze gelijk hebben. Want eenzijdig herstel is geen al te stabiele basis voor structurele groei. Het blijft voorlopig nog wel even spannend in De Economie.

Renske Cramer

Lees ook: Door Griekse crisis naar euroregio’s ? 

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s