Schitterende expositie Hermitage

Hermitage: alweer een prachtige expositie

‘Van Matisse tot Malevich: pioniers van de moderne kunst uit de Hermitage’ is een ronduit schitterende expositie. Maar het is soms wel dringen geblazen in de Amsterdamse Hermitage-vestiging.

De tentoonstelling omvat 75 fascinerende werken van (vooral Franse) schilders. Ze vertegenwoordigen diverse stromingen uit het begin van de 20ste eeuw, als Fauvisme, Kubisme en Suprematisme. De doeken komen uit het moedermuseum, de Hermitage in St. Petersburg.

Malevich geïsoleerd

Ik was vooral onder de indruk van Matisse’s ‘Rode kamer’ en van ‘Compositie VI’ van Kandinsky. En natuurlijk van de magistrale kubistische vrouwenportretten van Picasso. Geweldig om die eens in het echt te kunnen zien !

Van Malevich is vreemd genoeg maar één doek aanwezig: ‘Het zwarte vierkant’. Dit belangrijke schilderij hangt letterlijk en figuurlijk geïsoleerd in een kamertje aan het eind van de expositie. Veel bekijks trok het dan ook niet toen ik er was.

Drukte bemoeilijkt kijken

Een flink deel van de tentoongestelde stukken hangt trouwens in een reeks kleine ruimtes. Van de meeste van die kamers zijn alle wanden benut. Als het erg druk is, en dat was het toen ik het museum bezocht, is het wel passen en meten om alle werken goed te kunnen bekijken. Je staat altijd wel in iemands zicht. En anderen in het jouwe. Gelukkig zijn veel kunstliefhebbers beleefde mensen…

Ook in de grote zaal verdrongen de bezoekers zich vlak voor de schilderijen. Het was vaak niet goed mogelijk om ze van enige afstand te bekijken. Jammer, zeker voor grotere doeken als Kandinsky’s ‘Compositie VI’ (2 x 3 meter !). Maar gelukkig kun je dat werk ook nog vanaf de ‘balkons’ op de bovenliggende verdieping bekijken. Een rare kijkhoek natuurlijk, maar de compositie komt dan toch beter uit de verf dan van (te) dichtbij.

Bezoek op rustiger tijdstip

De tentoonstelling loopt nog tot en met 17 september. Dus misschien ga ik nog een keer. Maar dan op een (hopelijk) wat rustiger tijdstip.

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

One Response to Schitterende expositie Hermitage

  1. winnie zegt:

    Ja, ik wil ook nog naar de Hermitage. Zeker met wat er nu hangt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s