Door Griekse crisis naar euroregio´s ?

Prof. Kleinknecht: splits eurozone !Wat doen we om Griekse toestanden (en erger !) in het vervolg te voorkomen ? Zullen we de eurozone maar splitsen in 3 gebieden met verschillende koersen ? Of is er nog een andere oplossing ?

Gisteravond was de Griekse kogel dan eindelijk door de monetaire kerk. Het IMF en de 16 eurolanden lenen Griekenland over een periode van 3 jaar € 110 miljard tegen 5 % rente. De eurolanden fourneren daarvan € 80 miljard. Nederland neemt € 4,8 miljard voor zijn rekening. De parlementen van de betrokken landen moeten nog wel akkoord gaan met de lening. Dat zal ongetwijfeld gebeuren, met als gevolg dat er weer wat rust ontstaat op de financiële markten. De euro lijkt gered, althans voorlopig.

Ambitieus plan

Griekenland heeft gisteren bezuinigingen aangekondigd ter grootte van € 30 miljard. Daardoor zou het begrotingstekort in 2014 onder de 3% moeten komen (nu: 14 % !). Dan voldoet het land weer aan een van de eisen van het Stabiliteits- en Groeipact van de EU. Mocht dat niet op tijd lukken, dan moet Griekenland nog meer bezuinigen ! Dat was namelijk een voorwaarde om de lening te krijgen. Een uitermate ambitieus plan, maar het is de vraag of het gaat lukken.

Het bezuinigingspakket liegt er niet om. Het land verhoogt de btw en de accijnzen en bezuinigt onder meer op salarissen voor ambtenaren en pensioenen voor gepensioneerden. De wijdverbreide belastingontduiking, die de overheid jaarlijks maar liefst € 20 miljard schijnt te kosten, wordt aangepakt.

Zware tijden voor Grieken

Nu zijn de Grieken de laatste tijd al geconfronteerd met forse prijsstijgingen. Zaterdag hebben ze dan ook al massaal betoogd tegen de voorgenomen bezuinigingsplannen. Ze vrezen dat die de zwakkeren hard zullen raken en het economisch herstel ernstig zullen belemmeren. Nu valt dat laatste misschien nog wel mee, want de bedrijfsbelastingen worden ongemoeid gelaten.

Maar toch: het land gaat zware tijden tegemoet. Het is niet onmogelijk dat de bezuinigingen niet volledig gerealiseerd kunnen worden. Dan zullen de andere EU-landen wellicht opnieuw moeten bijspringen. En Griekenland is niet het enige EU-zorgenkindje. Portugal, Spanje, Ierland, Italië, Hongarije… Hoe voorkom je dat de welvarender landen straks bakken met geld naar die landen moeten brengen ?

Lonen verlagen

Dr. Alfred Kleinknecht (foto), hoogleraar economie aan de TU Delft, pleitte gisteren op de radio weer voor een splitsing van de eurozone. Er moet een noordelijke, zuidelijke en wellicht ook oostelijke zone komen. Volgens hem is dat de enige manier om de economische onevenwichtigheden in de eurozone op te lossen.

De EU-zorgenkinderen hebben importoverschotten van ca. 10 % van hun nationaal product. Die overschotten moeten ze grotendeels financieren met geleend geld. Op een gegeven moment loopt dat uit de hand. Zo’n situatie kun je alleen stabiliseren door binnenslands flink orde op zaken te stellen. Bijvoorbeeld door de lonen te verlagen, zodat het land op de wereldmarkt weer concurrerender wordt en zijn export kan vergroten.

Devalueren geen optie

Maar als euroland kunnen die staten niet meer kiezen voor ´traditionele´ instrumenten als het devalueren van de munt of het afwaarderen van schulden. Breng je de munt van die landen onder in een aparte groep, dan is er op dit gebied weer veel meer mogelijk, zo betoogde Kleinknecht. Los van de vraag hoe je e.e.a. in de praktijk moet organiseren, lijkt me dat geen slecht idee ! Want wat zijn de alternatieven ?

Een muntunie als de eurozone werkt op termijn alleen als de EU op politiek en begrotingsterrein meer te zeggen krijgt. Maar de kans is bijzonder klein dat de EU binnen afzienbare termijn uitgroeit tot een sterke politieke unie. Van die kant hoeven we niet veel te verwachten.

Stap in goede richting

De Europese Commissie doet op het gebied van de begrotingen wel een stap in de goede richting. Ze wil dat de begrotingsregels van het Stabiliteits- en Groeipact worden aangescherpt. Nu kunnen de lidstaten alleen optreden tegen landen met een begrotingstekort van meer dan 3 % van het bruto binnenlands product.

In de toekomst moet ook de omvang van de schuld worden meegewogen. Nieuwe sancties moeten begrotingszondaars bovendien kunnen dwingen hun financiën op orde te brengen. Nu krijgen ze hooguit een boete. Maar of we nu kiezen voor de methode-Kleinknecht of voor de EU-weg, snel zal het allemaal niet gaan. Met alle kosten en monetaire instabiliteit vandien.

Tegenwind op komst

Gelukkig heeft de Griekse crisis (nog) geen negatieve invloed op het economisch herstel in de EU. Ondernemers en consumenten in de eurolanden hebben volop vertrouwen in hun economische toekomst. De index waarmee dat wordt gemeten, bereikte onlangs het hoogste peil in twee jaar (bron: Europees bureau voor de statistiek). Het CBS en twee Duitse indexcijfers bevestigen dat beeld.

Ook uit heel wat andere delen van de wereld, zoals de VS, komen geluiden over aantrekkende groei. Gelukkig maar. Want als de voortekenen niet bedriegen, staat ons de komende tijd nog wel wat tegenwind te wachten. Om te beginnen in de vorm van Portugal en Spanje. En daarna wellicht van Italië, hoewel dat land een vrij evenwichtige begroting heeft. En van Ierland, hoewel daar toch serieus wordt bezuinigd. Voor al die hulpoperaties is veel geld nodig. Een stevige economische groei is daarbij een welkom steuntje in de monetaire rug.

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

4 Responses to Door Griekse crisis naar euroregio´s ?

  1. Pingback: Euro-brand meester ? « Renske Cramer Tekstproducties

  2. Pingback: Vooruitzichten eurozone weer somberderEconomie « Renske Cramer Tekstproducties

  3. Pingback: Komende crises vergen andere aanpak eurozone « Renske Cramer Tekstproducties

  4. Pingback: Naderende crises vergen andere aanpak eurozone « Renske Cramer Tekstproducties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s