Waar blijft die bestedingsimpuls ?

Consuminderen zet economisch herstel op achterstand

Het gaat de goede kant op met de economie, zowel in Nederland als in de rest van de wereld. Maar de Nederlandse consument ziet het even niet meer zitten. En dat is heel jammer.

De afgelopen dagen zijn we weer overspoeld met cijfers over de economie. Zo voorspelt het IMF in zijn World Economic Outlook, dat de Nederlandse economie in 2010 en 2011 met maar 1,3 % per jaar groeit. Dat valt tegen, zeker voor 2011. Het Centraal Planbureau voorspelde voor deze jaren onlangs nog 1,5 en 2 % groei.

Ontslagen lopen terug

Het IMF gaat uit van een inflatie van 1,1 % in 2010 en van 1,3 % in 2011. Het Fonds denkt bovendien dat de werkloosheid in 2011 weer wat gaat dalen. Die trend lijkt al te zijn ingezet. Het aantal ontslagaanvragen bij het UWV is in het eerste kwartaal uitgekomen op een kleine 11.000. Dat was veel minder dan verwacht. In het laatste kwartaal van 2009 ging het nog om 14.000 aanvragen.

Toch is het vertrouwen van de Nederlandse consument in de toekomst behoorlijk verslechterd. Volgens het CBS kwam het consumentenvertrouwen in april uit op – 15 (maart: – 12). Consumenten denken dat het economisch klimaat en de eigen financiële situatie de komende 12 maanden flink verslechteren.

Bestedingsimpuls gewenst

Geen wonder, met al die wilde bezuinigingsplannen die de laatste tijd zijn gepresenteerd. Een mens zou van minder depressief worden. In elk geval zijn ze geneigd minder geld uit te geven. Ze doen sowieso liever geen grote aankopen meer. Dat consuminderen  is niet gunstig voor onze economie. Die zou juist zo gebaat zijn bij een lekkere bestedingsimpuls…

De werkgevers kijken anders tegen de bezuinigingen aan. Die moeten juist voor extra groei en nieuwe kansen zorgen. Daartoe hebben ze gisteren plannen gelanceerd. Ze willen extra investeringen in belangrijke sectoren van het bedrijfsleven, zoals de chemische industrie en de voedings- en genotmiddelensector. Er moet één belastingtarief voor iedereen komen. De ‘gelijkheidscultuur’ in het onderwijs moet verdwijnen.

En er moet meer aandacht komen voor de infrastructuur. Dat klinkt allemaal goed ! Het is te hopen dat de politiek deze raad ter harte neemt ! En ook voor het overige besluiten neemt die de sombere bui van de consument kan doen afnemen.

Wereldeconomie groeit sneller

Het herstel van de wereldeconomie gaat in 2010 en 2011 volgens het IMF sneller dan vorig jaar, met respectievelijk 4,2 en 4,3 %. De opkomende landen (als India, China en Brazilië) lopen daarbij wederom voorop. De traditionele industrielanden blijven nog achter. Van hen doen de VS het nog ‘t best.

Het IMF hamerde nog eens op de opgelopen overheidstekorten van de westerse landen. Die kunnen de financiële crisis verlengen. Komen de landen niet met goede plannen voor de aanpak van hun tekorten, dan kan dat hun imago schaden. Dat kan weer leiden tot een hogere rente voor de banken, met alle gevolgen vandien.

Renske Cramer

Over Renske Cramer
Ik ben gepensioneerd communicatie- en marketingadviseur. Ik houd me bezig met dingen die nóg leuker zijn dan werken ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s